Przepis na batony Lewandowskiej. Są pyszne, sycące i nie musisz mieć po nich wyrzutów sumienia, ponieważ nie dodasz ani grama cukru. Poza tym zrobienie ich będzie kosztowało ułamek ceny oryginalnych batonów Lewandowskiej.
Idealne dla osób aktywnych. Takie batoniki dadzą wam zastrzyk energii, kiedy jesteście na szlaku, czy np. uczestniczycie w wyprawie rowerowej. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla wiecznie rozbieganych dzieci.
Składniki najlepiej kupić w internecie. Paczka daktyli w jednym z popularnych marketów to wydatek około 8 zł za 250 gramów. W sieci zapłacicie niewiele ponad 10 zł za cały kilogram. Oczywiście trzeba jeszcze doliczyć koszt przesyłki.
Przepis na batony Lewandowskiej. Potrzebne składniki:
- 100 g suszonych daktyli
- 150 ml wrzącej wody
- 80 g wiórków kokosowych
- 15 g kakao
Spróbuj też: Domowe batoniki Bounty. Tylko cztery składniki
- Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw aż zmiękną
- Odcedź daktyle, ale nie wylewaj wody
- Zblenduj daktyle na gęstą masę, dodaj wiórki i kakao
- Ponownie zblenduj, dodając wodę z daktyli, jeśli masa będzie zbyt gęsta
- Wyłóż foremkę do ciasta papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i wyrównaj
- Możesz dosypać na koniec dodatkową porcją wiórków kokosowych i wklepać je w masę
- Włóż foremkę na pół godziny do lodówki, żeby masa nieco stężała
- Wyciągnij foremkę i pokrój masę na batony
I gotowe! Batoniki trzymane w lodówce będą pyszne przez bardzo długi czas. Spróbuj także podobnego przepisu na batony Chodakowskiej z dwóch składników.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.