Zupa chrzanowa przez lata była lekko zapomniana, ale powoli wraca do łask. Doskonałym przepisem na jej przyrządzenie podzieliła się Ania Starmach. Koniecznie wypróbuj w Wielkanoc.
Czytaj także: Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki
Zupa chrzanowa. Potrzebne składniki:
- 2 pory
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 2 cebule
- 0.5 selera
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
Zupa chrzanowa. Sposób wykonania:
- boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez kilka minut
- zdejmij boczek i na ten sam tłuszcz wrzuć drobno posiekane warzywa
- po kilku minutach podsmażania przełóż warzywa do garnka
- warzywa zalej wodę i dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz
- gotuj wywar przez około 30-40 minut
- dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 20 min.
- zupę zmiksuj blenderem
- dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj
- zupę podawaj z kawałkami boczku i jajkiem na twardo
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: