Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Sprytny trik znanej restauratorki

6

Królowa polskiej kuchni jest tylko jedna, a w jej wydaniu nawet dania wyjątkowo proste i skromne nabierają rumieńców. Szczególnie, gdy do ich przygotowania dodamy odpowiednią ilość czosnku. Zupa z tym składnikiem według przepisu Magdy Gessler rozgrzeje nas jesienią. Przepis znanej restauratorki zdradza trik, który przyda nam się także przy gotowaniu innych potraw.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Sprytny trik znanej restauratorki
Przepis na zupę czosnkową znanej restauratorki (Pixabay, pixabay)

Zupa czosnkowa to ważna pozycja w jesiennym menu. Szczególnie, gdy zmarznięci wracamy do domu po ciężkim dniu. Talerz rozgrzewającej aromatycznej zupy z dodatkiem grzanek poprawi nam nastrój i wpłynie na naszą odporność. Jak przygotować zupę, zachowując prozdrowotne właściwości czosnku i nie przypalić go na zbyt rozgrzanym maśle?

Magda Gessler zdradza, jak używać tłuszczu na patelni, by uniknąć przy tym nadmiernego dymienia. Oto przepis na idealną zupę czosnkową.

Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 8 ząbków czosnku
  • por (biała część) lub duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • pół kubka tłustej śmietany (30 lub 36 proc.)
  • sól, pieprz, tymianek

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosto z grilla. Konkretne grillowanie

Zupa czosnkowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Warzywa obierz i posiekaj. Czosnek pokrój w plastry. Cebulę lub pora w drobną kosteczkę, podobnie ziemniaki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Jak zdradza znana restauratorka, takie połączenie obniża temperaturę, dzięki czemu masło nie pali się na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę. Smaż do momentu, gdy zaczną intensywnie pachnieć.
  • Dodaj tymianek i ziemniaki. Wymieszaj, a gdy ziemniaki lekko zmiękną, całość obficie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj aż do całkowitego ugotowania ziemniaków.
  • Zupę zmiksuj, podawaj ze świeżymi grzankami.

I gotowe. Smacznego!

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać śliwę? Ten termin jest kluczowy
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Doniesienia z granicy z Białorusią. "To nie przypadek"
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić