Zarówno gołąbki, jak i zupa gołąbkowa, nie obejdą się bez mięsa mielonego i włoskiej kapusty. Niezadowoleni będą ci, którzy zamiast sosu pomidorowego, wolą sos grzybowy. Przepis na zupę to wariant, w którym wykorzystujemy pomidory.
Czytaj także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień
Zupa gołąbkowa - składniki (dla 4 osób):
- 300 g mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe)
- 40 g ryżu
- 1 por
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1 marchewka, pokrojona na kawałki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/4 posiekanej kapusty włoskiej
- 2 litry bulionu
- 1 puszka pomidorów, rozdrobnionych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Do podania: natka pietruszki, chleb lub bułka
Czytaj także: Jesienny smak dzieciństwa. Przepis na ciasto pleśniak
Zupa gołąbkowa - sposób przyrządzenia
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać mielone mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać posiekanego pora i cebulę oraz masło i smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
- Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, sól, pieprz i resztę przypraw, wymieszać, smażyć przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować.
- Dodać kapustę oraz suchy ryż. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut, do miękkości ryżu.
- Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, na koniec dodać koperek.
i gotowe! Zupę można podawać z wybranym pieczywem i/lub posypać pietruszką.
To pomysł na szybki i sycący obiad. Ze względu na to, że do jego wykonania nie potrzebujemy makaronów, można go zaliczyć do diety bezglutenowej.