Amerykańska zupa z kukurydzy podkręcona na ostro rodem z USA to banalnie prosty pomysł na szybki i sycący obiad. Gęsta i pożywna z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad i rozgrzeje w chłodny dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Amerykańska zupa z kukurydzy. Potrzebne składniki:
- 2 duże puszki kukurydzy
- 1-2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1 czerwona papryczka chili lub pieprz cayenne ( pół łyżeczki lub wedle smaku)
- 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka (w nagłych przypadkach możemy użyć tego z kostki, choć nie polecam)
- sól, świeżo mielony pieprz
- żółty ser do posypania
- jogurt lub mleko kokosowe
- grzanki
Amerykańska zupa z kukurydzy. Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy papryczkę chilli (bez ziarenek). Trzemy imbir i całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Mieszamy intensywnie.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Dodajemy odsączoną kukurydzę i na wolnym ogniu mieszamy gotując jeszcze przez 5-7 minut.
- Gotową zupę doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Jeśli stan ostrości zupy nie jest wystarczający warto dosypać jeszcze odrobinę sproszkowanej ostrej papryki i soli.
- Całość blendujemy na gładko. Podajemy posypaną tartym serem i z dodatkiem grzanek.
Czytaj także: Pyzy Roberta Makłowicza. Sekretem jest masło
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl