Zupa z suszonych grzybów jest oczywiście przepyszna, ale krem ze świeżymi prawdziwkami to zupełnie inny wymiar smaku. Świeżo zerwane borowiki nadają daniu wyjątkowej, wytrawnej nuty. Magda Gessler do swojej grzybowej dodaje jeden nietypowy składnik, który zaskakująco dobrze podkreśla smak grzybów. Chodzi o... wódkę! Nieoczywisty jest też dodatek zakwasu na żur, dzięki któremu zupa jest przyjemnie kwaskowa. Musicie tego spróbować.
Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 1 l bulionu wołowego
- 250 ml zakwasu na żur
- 2 cebule
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 500 g świeżych prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 100 ml wódki
- Sól, pieprz
Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Duś na maśle do miękkości i przełóż do dużego garnka razem z przesmażoną cebulką.
- Do garnka wlej gorący wywar wołowy i podgotuj przez około 10 minut. Dolej żurek oraz wódkę, gotuj na małym ogniu przez parę minut.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Zupę zblenduj na gładki krem.
Tak przygotowaną zupę możesz podawać posypaną natką pietruszki, czy w towarzystwie grzanek z razowego chleba. Smacznego!