Zupa gulaszowa jest doskonałym obiadem na chłodne i deszczowe dni. Bardzo mocno rozgrzewa, jest sycąca i treściwa. Intensywność smaku tej zupy można zmienić dodając mniej przypraw lub zamieniając je na takie, które nam bardziej pasują. Osoby, które nie piją alkoholu, mogą nie dodawać wina. Jednak warto podkreślić, że ten składnik pogłębiak smak całego dania, a w trakcie gotowania alkohol całkowicie wyparuje.
Zupa gulaszowa. Potrzebne składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 i 1/2 szklanki bulionu
- 700 g świeżych pomidorów lub 1 szklanka pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zupa gulaszowa. Sposób wykonania:
- do garnka o grubym dnie przełóż masło
- dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek i całość podduś
- dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż z każdej strony
- dodaj do garnka przyprawy: papryki, tymianek i chwilę wszystko podsmaż
- wlej wino i podgotuj przez 1 - 2 minuty, a następnie wlej bulion
- dodaj świeże pomidory lub pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy
- dopraw wszystko solą, pieprzem i gotuj przez około godzinę
- dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków
- podawaj z chlebem, pietruszką i śmietaną
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl