Dr Bartek Kulczyński to dietetyk z dyplomem. Jego kanał na YouTube subskrybuje już ponad 359 tys. internautów. W swoich filmach dietetyk dzieli się wiedzą na temat żywienia.
W ostatnim newsletterze dr Kulczyński podzielił się przepisem na zdrowszą pomidorówkę, która zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę. Jak zapewnia dietetyk regularne spożywanie tej zupy ma istotne przełożenie na poprawę stanu zdrowia.
Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodności - zapewnia dr Bartek Kulczyński.
Czytaj także: Przepis na pyszny krupnik. Smakuje jak u mamy
Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 6-8 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki natki pietruszki
- 1 do 3 szklanek wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy
Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Wykonanie:
- Pomidory oczyść, obierz i pokrój w kostkę
- Następnie wraz z koncentratem pomidorowym połącz je z wywarem warzywnym
- Zagotowuj całość
- Dodaj uprzednio pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę
- Pod sam koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, oliwę i wybrane przyprawy
- Następnie czosnek przeciśnij przez praskę i w tej formie dodaj go do zupy
- Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmij z ognia i całość zblenduj w celu uzyskania jednolitej konsystencji
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.