Zupa czosnkowa może brzmieć niedorzecznie, ale warto dać jej szansę. Pochodzi z Hiszpanii, a jej oryginalna nazwa to sopa de ajo. Choć trudno w to uwierzyć, używana była niegdyś jako afrodyzjak, ponieważ jedzenie czosnku podnosi libido. Podaje się ją z dużą ilością grzanek i z jajkiem.
Przepis na zupę czosnkową. Potrzebne składniki:
- 5 kromek chleba
- główka czosnku
- litr bulionu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 4 jajka
- oliwa
- sól, pieprz
Czytaj także: Przepis dla miłośników sera. Gruzińskie chaczapuri
Przepis na zupę czosnkową. Sposób wykonania:
- Chleb pokrój w kosteczki, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach przez 15 minut (aż będą chrupiące)
- Czosnek pokrój w cienkie plastry i smaż w wysokim garnku na oliwie do uzyskania złotego koloru, dodaj paprykę słodką i ostrą
- Do garnka wrzuć grzanki, wymieszaj je w oleju i dodaj bulion, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem gotuj 20 minut
- Ugotuj jajka w koszulkach
- Na wierzch wlanej już do miseczki zupy połóż jajko
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Jest wiele wersji zupy czosnkowej. Tradycyjnie jajko wbija się na gotującą jeszcze zupę, przykrywa i podaje się, później wbija się kolejne jajka na część zupy, która została. Jednak dużo łatwiej jajko ugotować oddzielnie. Jeśli chcesz mieć chrupiące grzanki gotuj zupę 20 minut i dodaj je przed podaniem prosto do swojego talerza.