Zupa piernikowa to świetna alternatywa do tradycyjnych potraw. Jest słodka, można ją potraktować również jako deser. Mało tego - niektórzy traktują ją również jako śniadanie! Uwaga, szybko znika z talerzy!
Zupa piernikowa. Składniki:
- kilka pierniczków korzennych
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 250 g migdałów
- 250 g suszonych węgierek
- 0,5 szklanki rodzynek
- 4 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- garść migdałów
- 1,5 l kompotu śliwkowego
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa piernikowa. Wykonanie:
- Zblenduj pierniczki.
- Następnie pokrój śliwki w kosteczkę.
- Dorzuć ciasteczka, owoce, orzech i rodzynki do ugotowanego kompotu.
- Całość jeszcze raz zblenduj.
- Potem dopraw zupę miodem i przyprawami.
- Następnie wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl