Najpopularniejszy wariant zupy mlecznej składa się z mleka i płatków. Jednak istnieje przepis na to, jak wzbogacić smak potrawy i sprawić, że stanie się znacznie bardziej pożywna. Wystarczy dodać kilka składników, aby stworzyć zupełnie nowe danie, które posmakuje zarówno nam, jak i naszym dzieciom.
Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Zupa mleczna. Potrzebne składniki:
- pół litra krowiego mleka
- pół szklanki kaszy jaglanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżki cukru waniliowego lub miodu
- dwie łyżki cukru białego
- szczypta cynamonu
Zupa mleczna. Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Kiedy będzie już gotowa, zdejmij garnek z ognia i pokrywkę, żeby kasza mogła odparować.
- Zagotuj mleko w garnuszku, przez cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- W międzyczasie dodaj do mleka biały cukier albo miód.
- Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego kaszę jaglaną i gotuj przez około dwie, maksymalnie trzy minuty. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przywarła do spodu naczynia.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na kilka minut, aby nieco się ostudził. Następnie przelej zupę mleczną na talerz.
Przeczytaj także: Przepis na domowe lody. Tylko trzy składniki
Bezpośrednio przed podaniem przypraw zupę mleczną cynamonem i cukrem waniliowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać takie świeże owoce jak maliny, poziomki czy jagody. Do cynamonu pasuje także starte jabłko.