Zupa ogórkowa to danie, które kojarzy się bardziej z letnią porą. Wystarczy jednak kilka dodatków i letnia zupa zamieni się w naprawdę sycące, zimowe danie, do tego bardzo zdrowe. Twój układ trawienny za nią podziękuje!
Czytaj także: Hit. Tortilla z TikToka. Zastosuj prosty trik
Przepis na zupę ogórkową. Składniki:
- 250 g ogórków kiszonych
- średnia cebula
- marchewka
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- 4 liście białej kapusty
- 250 g ziemniaków
- pętko ulubionej kiełbasy lub kostka wędzonego tofu
- łyżka masła
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 100 g kaszy jaglanej
Przepis na zupę ogórkową. Wykonanie:
- Ogórki zetrzyj na tarce
- Cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę, kapustę pokrój w cienkie paski
- Cebulę podsmaż na maśle, aż się zeszkli
- Pokrojoną w kostkę kiełbasę lub tofu wrzuć do gotującego się bulionu, dodaj ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na średnim ogniu 15 minut
- Dodaj ogórki, gotuj kolejne 15 minut
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i zamieszaj
- Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną
Czytaj także: Tani, szybki i zdrowy obiad. Przepis na ryż smażony
Zobacz także: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl