Mądra Babcia to prawdopodobnie najsłynniejsza babcia w internecie. Ostatnio na swoim profilu na Facebooku podzieliła się przepisem za zupę krem ogórkowy z jabłkami. Mądra babcia serwuje zupę ogórkową z ryżem z dodatkiem kurkumy. Co ciekawe ogórki kiszone należy najpierw obrać, zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z masłem. Sprawi to, że ogórki będą słodsze i maślane w smaku. Smacznego!
Przepis na zupę ogórkową z jabłkami. Składniki:
- ok. 1 kg ogórków kiszonych
- 3-4 średnie jabłka (najlepiej szara reneta)
- puszka mleka kokosowego
- ok. pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (opcjonalnie woda z roztopionym masłem)
- koperek
- 200 g ryżu
- ok. 50 g masła
- kurkuma
- biały pieprz
- łyżka miodu
Przepis na zupę ogórkową z jabłkami. Wykonanie:
- jabłka i ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach
- na patelni podsmażaj jabłka, dodaj starte ogórki i podsmażaj wszystko razem z odrobiną masła
- w międzyczasie ugotuj ryż, dodaj do niego trochę kurkumy i białego pieprzu
- podsmażone jabłka z ogórkami przełóż do blendera
- dodaj szklankę bulionu i zmiksuj na gładki krem
- krem przelej do garnka i zagotuj
- sprawdź gęstość zupy, jeżeli zupa jest za gęsta dodaj więcej bulionu lub soku z kiszonych ogórków
- następnie dodaj miód i pieprz biały
- zupę zabielaj mleczkiem kokosowym (możesz użyć również śmietany)
- zupę ogórkową z jabłkami podawaj z ugotowanym ryżem
- przed podaniem posyp krem świeżym koperkiem
Zobacz także: Ciasto biszkoptowe z galaretką i truskawkami. Przepis na idealny przysmak na każdą okazję
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: