Zupa pomidorowa jest królową polskich zup. Do tego pyszny smak pomidorówki nie jednemu kojarzy się z dzieciństwem. Ile gospodyń, tyle sekretów na udaną zupę. Jednak nie każda pamięta o dodaniu jednego składnika, który przełamie kwaskowatość pomidorów i znacznie poprawi smak tej potrawy.
Przepis na zupę pomidorową. Potrzebne składniki:
- 1 litr dowolnego bulionu
- 1 kg pomidorów np. malinowych
- 4 ząbki czosnku
- pół średniej cebuli
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- świeże zioła np. oregano, pietruszka, bazylia
- makaron lub ryż według uznania
Przepis na zupę pomidorową. Sposób wykonania:
- Przygotuj bulion
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kosteczkę
- Masło roztop na patelni
- Cebulę i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem podsmażaj aż cebula się zeszkli
- Pomidory obierz ze skórki i wytnij twardy ogonek. Pokrój je na ćwiartki. Pilnuj, by jest, by nie wyciekł z nich sok.
- Kawałki pomidorów razem z całym sokiem przełóż na patelnię z cebulką i czosnkiem. Wszystko podsmażaj przez pięć minut
- Całą zawartość patelni przełóż do garnka z przygotowanym wcześniej bulionem
- Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na małym ogniu. Dodaj świeże zioła
- Na koniec sprawdź smak zupy i dodaj przyprawy. Nie zapomnij o łyżeczce cukru, która przełamie kwaskowatość pomidorów i nada zupie wyśmienity smak
- Podawaj z ryżem lub makaronem
Zobacz także: Przechowywanie pomidorów. Naukowcy: można je trzymać w lodówce
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl