Zupa ziemniaczana w czasach PRL-u była niezwykle popularna. Jej dużym plusem był wówczas fakt, że składniki na to danie można było nabyć za zaledwie kilka złotych. Warto przywrócić ją na polskie stoły. Z dodatkiem kilku składników prosta zupa stanie się aromatyczna i wyjątkowo smaczna.
Zupa ziemniaczana - potrzebne składniki
- 2 kg ziemniaków, najlepiej młodych
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 pory
- 2 marchwie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,75 l bulionu
- 2 łyżki zimnego masła
- Majeranek
- Kminek
- Sól, pieprz
Czytaj także: Biedronka rozdaje produkty za darmo. Ta promocja to hit
Zupa ziemniaczana - sposób przygotowania
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku, aż stanie się złocisty
- Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do boczku, smaż aż się zeszkli
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i dodaj do garnka
- Ziemniaki obierz i umyj. Połowę pokrój w drobną w kostkę, a drugą połowę w większe kawałeczki i wszystko dorzuć do garnka
- Smaż wszystko przez około 10 minut
- Do garnka wlej bulion i dopraw łyżeczką soli, gotuj przez około pół godziny
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i kminek, gotuj kolejne 10 min na dużym ogniu
- Dorzuć pokrojone w piórka pory i gotuj przez kolejne 5 minut
- Dopraw do smaku
Kartoflanka to jedna z najbardziej sycących zup. Takim garnkiem z pewnością cała rodzina naje się do syta. Dla koloru i smaku- zupę można podawać z natką pietruszki albo koperkiem. Smacznego!
Zobacz także: Pieczona ryba. Prosty pomysł na smaczny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl