Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocny żurek poniżej przedstawiamy recepturę na pyszny tradycyjny żur na zakwasie według Roberta Makłowicza. Popularny kucharz podkreśla, by do zupę gotować na wodzie przegotowanej lub źródlanej, gdyż woda z kranu zepsuje cały smak żurku.
Żurek wielkanocny wg Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- 2 l wody
- 2 szklanki zakwasu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 dag wędzonej szynki
- 10 dag wędzonego boczku
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pietruszka zielona
Żurek wielkanocny wg Makłowicza. Sposób przygotowania:
- wywar gotuj na wędzonych żeberkach
- dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki
- gdy ziemniaki już zmiękną dodaj do wywaru pokrojoną szynkę i wlej zakwas
- przygotuj zasmażkę: na patelni podsmaż posiekany boczek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili posiekany czosnek, na koniec dodaj mąkę
- do zasmażki dodaj chochelkę wywaru i wymieszaj razem, po czym wlej do zupy
- na koniec przypraw żur: dodaj roztarty majeranek, natkę pietruszki sól pieprz i jeszcze chwilę gotuj wszystko razem na małym ogniu
- żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem na twardo
Zobacz także: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: