Chudy, półtłusty, tłusty a może po prostu śmietankowy? W swojej najnowszej rolce Katarzyna Bosacka prezentuje różne rodzaje twarogów i sprawdza jak realnie różnią się one zawartością tłuszczu.
Białe sery są podstawą śniadań i kolacji w niejednym domu. Produkty różnią się konsystencją, od pełnych grudek twarożków po aksamitnie gładkie jak śmietanka smarowidła.
Różni je przede wszystkim zawartość tłuszczu. Popularnie twarogi, z których często robi się farsz do pierogów czy masę sernikową, dzielą się na chude, półtłuste i tłuste. Co ten podział oznacza w praktyce, sprawdza Katarzyna Bosacka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Jak wybrać dobry twaróg?" - pyta Bosacka i zaznacza, że każdy z nas ma inne upodobania.
Czytaj także: Uważajcie na to w sklepach. Bosacka: "Bardzo pilne"
Twaróg chudy ma zaledwie 0,3 zawartości tłuszczu w 100 gramach. (...) To w zasadzie czyste białko - zachwala dziennikarka. - Nadaje się dla tych, co na diecie, dla tych co dbają o linię, dla cukrzyków, dla otyłych i dla sportowców.
Okazuje się, że różnica między twarogiem chudym, a półtłustym nie jest wcale duża, bo ten drugi jak podkreśla Katarzyna Bosacka zawiera zaledwie 4 gramy tłuszczu. Inaczej wygląda to w przypadku twarogu tłustego, gdzie zawartość tłuszczu jest dwukrotnie większa i wynosi aż 8 gramów.
Pamiętajmy, że to tłuszcz odzwierzęcy, więc jeśli jemy bardzo dużo mięsa ten dodatek tłuszczowy z twarogu będzie istotny - przestrzega ekspertka.
Sama Bosacka przyznaje, że najczęściej wybiera ser półtłusty, ale jej wybór nie pokrywa się z upodobaniami internautów. "Cukrzycy potrzebują dobrych l, zdrowych tłuszczów" - przekonują pod wpisem dziennikarki.
Czytaj także: To nie żart. Bosacka pokazała, co się dzieje w sklepach