Co zrobić by sałata zachowała dłużej świeżość. Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, która nagrała krótkie wideo z instrukcją i wyjaśnieniem problemu z zielonym warzywem. Często zdarza się, że kupując sałatę, już po kilku dniach nadaje się nie na kanapkę, a do wyrzucenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Oto, co być może robisz źle! Katarzyna Bosacka podała niezawodny patent.
Czytaj także: Uważajcie na to w sklepach. Bosacka: "Bardzo pilne"
Ekspertka od zdrowej żywności mówi, jak przechowywać sałatę, żeby była dłużej świeża. - Przede wszystkim, jeśli sałata ma z tyłu bardzo już widać spleśniałe końcówki, te końcówki odcinamy. One po prostu będą przyczyną szybszego psucia - zaczęła Katarzyna Bosacka. Co dalej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bosacka pokazała niezawodny patent na sałatę. To robisz źle
Następnie dokładnie oglądamy czy nie ma plam i przebarwień na naszym warzywie. Jeśli są, odrzucamy nadpsute liście, a reszty sałaty pod żadnym pozorem nie wrzucamy do foliowego worka! Co z nią robimy?
Przechowywanie warzyw w folii przyspiesza skraplanie pary wodnej i wtedy namnażają się bakterie - ostrzega Bosacka.
Gwiazda radzi, by wykorzystać do przedłużenia świeżości warzywa namoczoną ściereczkę. - Wystarczy sałatę w taką ściereczkę mokrą zawinąć, może to być ręcznik papierowy, ale pamiętajcie, że ściereczka będzie bardziej ekologiczna - wyjaśnia.
To nie musi być ściereczka jakaś super, może być już lekko używana i wkładamy do pojemnika szklanego, możemy go nawet przykryć i w ten sposób sałata przeżyje nam jeszcze wiele, wiele dni, jeszcze dłużej w lodówce.
Dokładna instrukcja na poniższym nagraniu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.