Bosacka rozprawia się z mitami na temat bananów. "To nieprawda"

Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się propagowaniem zdrowego żywienia, postanowiła na swoim kanale na Instagramie rozprawić się z mitami na temat bananów. Jak się okazuje - jest ich całkiem sporo. Bez wątpienia te owoce jeść warto, ale wielu z nas zabiera się to w zły sposób.

Na co dzień słyszymy wiele mitów na temat bananówNa co dzień słyszymy wiele mitów na temat bananów
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay

Banany bez wątpienia są w czołówce ulubionych przez Polaków owoców. Oczywiście w okresie jesiennym przegrywają z sezonowymi przysmakami, jak jabłka, gruszki czy śliwki. Ale są dostępne w sklepach przez cały rok i przez cały rok właściwie są tak samo smaczne. Nic więc dziwnego, że Katarzyna Bosacka postanowiła im się przyjrzeć i skomentować największe mity, jakie słyszała na temat tych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banany w cieście. Szybki sposób na pyszną przekąskę

Na pierwszy "ogień" poszedł mit o końcówkach bananów, które wielu z nas odrywa, gdyż uważa że znajdują się pod nimi jaja pasożytów, lamblie czy też pająki.

To jest po prostu pozostałość kwiatostanu! - wyjaśniła Bosacka.

Kolejnym, dla wielu być może zaskakującym faktem, jest potrzeba mycia bananów. I to dokładnego, ponieważ zwłaszcza te z nieekologicznych upraw zawierają dużo konserwantów, żeby jak najlepiej przetrwać transport z odległych krajów. Ważne jest też to, jak po wymyciu je obieramy.

Nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania! - zauważyła Bosacka.

Dodała, że banan jest znakomitą przekąską. Ma mnóstwo potasu, jest odżywczy i aż w 75 proc. składa się z wody. Możemy banana zabrać po prostu do torby i zjeść, ponieważ taka przekąska ma około 100-120 kcal.

Zielone banany kontra brązowe

Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która jest twarda i jest mniej przyswajalna i jest mniej słodka.

Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się coraz bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan jest po prostu najsłodszy! - wyjaśniła Katarzyna Bosacka.

Na wielu portalach z przepisami kulinarnymi możemy też znaleźć informacje, że to właśnie brązowe banany są najlepsze do przygotowania chlebka bananowego.

Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos