Katarzyna Bosacka to popularna dziennikarka i ekspertka w zakresie zdrowego odżywiania. Jest szczególnie znana z popularnych programów telewizyjnych o tematyce żywieniowej. Tym razem postanowiła dokładnie przeanalizować skład kiełbasy kruchej z jagnięciną od marki Pikok, dostępnej w sieci sklepów Lidl. Na swoim profilu w mediach społecznościowych podzieliła się uwagami na temat tego produktu, biorąc pod lupę wszystkie jej składniki.
Choć nazwa sugeruje, że to jagnięcina gra tu pierwsze skrzypce, rzeczywistość szybko sprowadza na ziemię. Jagnięciny mamy tu jak na lekarstwo, bo zaledwie ponad 2 procent - skomentowała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Chcieli zabić Trumpa. Wstrząsające wieści. FBI w akcji
Katarzyna Bosacka krytykuje kiełbasę z Lidla
Pozostałą część składu stanowi wieprzowina z dodatkiem indyka. To pozwala stworzyć, według Katarzyny Bosackiej, idealną kompozycję, by jagnięcina pozostała "dodatkiem".
Skład tej kiełbasy to prawdziwy poemat! Oprócz mięsnego trio znajdziemy tu sól, cukier, solidną porcję sztucznych aromatów i aż dwa wzmacniacze smaku: glutaminian sodu i rybonukleotydy disodowe, dla tych, którzy lubią, gdy smak dosłownie atakuje - napisała w poście na Instagramie.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę, że w celu zapewnienia długotrwałej świeżości produktu, do kiełbasy dodano także konserwant – azotyn sodu. Ten związek chemiczny nie tylko pomaga w utrzymaniu świeżości, ale również nadaje mu charakterystyczny różowy odcień. Dodatkowo wpływa na poprawę smaku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.