Jesień to okres wzmożonego ryzyka złapania przeziębienia. Wiąże się to z dużym wahaniem temperatury, wilgotnością, czy krótszym dniem.
Po wystąpieniu pierwszych objawów przeziębienia wiele osób sięga po leki bez recepty, część chorych jednak próbuje radzić sobie za pomocą domowych sposobów. Przygotowują wówczas mikstury z mleka i miodu, czy robią syropy z cebuli lub czosnku.
O to, czy te sposoby są naprawdę skuteczne, Katarzyna Bosacka zapytała dr hab. n. med. Wojciecha Feleszko, który jest immunologiem i pediatrą,
Czytaj więcej: Nie kupuj w torebkach. Różnica za kilogram jest kolosalna
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy te produkty spożywcze mogą pomóc przy przeziębieniu? Przyznaję, że nie jestem już tak ostry w swoich osądach, jak to było kilka lat temu. Być może coś jest w tych produktach, czego jeszcze nie wiemy - powiedział na wstępie.
Podkreślił, że jako naukowiec musi posługiwać się twardymi dowodami z badań naukowych, żeby z czystym sumieniem rekomendować daną metodę swoim pacjentom.
Bosacka pyta, czy miód, cebula i czosnek pomogą na przeziębienie. Lekarz wskazał tylko jeden produkt
W dalszej części swojej wypowiedzi specjalista wskazał jeden produkt, który może pomóc. Jest to miód.
Poważne badania naukowe, a także przegląd opublikowany dwa lata temu w czasopiśmie brytyjskim "British Medical Journal" pokazały, w jaki sposób miód przyjmowany przez dzieci w czasie przeziębienia zmniejsza nasilenie takich objawów jak: kaszel, uczucie zatkania nosa, nasilenie kaszlu, możliwość spania podczas przeziębienia. Zatem z tych wszystkich rzeczy, o które pytasz, miód na pewno jest sprawdzonym i dobrym środkiem - stwierdził i dodał, że jeszcze 15 lat temu brakowało na to naukowych dowodów.
- Podsumowując być może w czosnku i cebuli też coś jest, tylko te rzeczy czekają jeszcze na odkrycie - zakończył swoją odpowiedź.
A wy korzystać z domowych sposobów leczenia? Uważacie je za skuteczne?
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.