Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Marynować czy nie? Bosacka o grillowaniu

4

"W marynacie czy bez marynaty?" pyta miłośników grillowania w swojej najnowszej rolce na facebooku Katarzyna Bosacka. Blogerka kulinarna szybko sama śpieszy z udzieleniem odpowiedzi na tak postawione pytanie i obala mity dotyczące przygotowywania letnich obiadów pod chmurką.

Marynować czy nie? Bosacka o grillowaniu
Katarzyna Bosacka obala mity dotyczące grillowania (Facebook, pexels)

Grillowanie od lat traktowane jest jak sport narodowy wszystkich Polaków i jest nieodłączną formą rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wiele osób dzięki tej praktyce osiąga mistrzostwo i uważa się za mistrzów w tej dziedzinie.

Mimo to, przygotowując w ten sposób aromatyczne kawałki mięsa i warzywa, wciąż popełniamy kardynalne błędy, o tym jak ich unikać decyduje prosty trik. Zdradza go w swoim nagraniu dziennikarka od lat zajmująca się tematem kuchni i produktów spożywczych, Katarzyna Bosacka.

Jeśli mamy grill tradycyjny na węgiel lub brykiet, koniecznie grillujmy mięso w marynacie - przestrzega Bosacka i na dowód podpiera się opinią profesora, który radzi grillować mięso wolno, na małym ogniu i przy użyciu specjalnych tacek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Wege

Przy okazji Bosacka zdradza, że oprócz poprawy smaku, marynata stanowi też formę zabezpieczenia przed zbyt wysoką i w dodatku na tradycyjnym grillu, trudną do regulacji temperaturą.

Marynata chroni przed wysychaniem, dodaje wartości odżywczych no i przede wszystkim chroni mięso przed spaleniem - wylicza blogerka.

Bosacka zauważa także, że tego typu dylematy odpadają podczas gdy użyjemy innych rodzajów grilla. Mięso przygotowywane na grillu gazowym bądź elektrycznym może być zarówno w wersji saute jak i z marynatą? Dlaczego?

Wszystko przez możliwość regulacji temperatury, która znacząco zmniejsza ryzyko spalenia mięsa na grillu. Bosacka dodaje, że w wielu mediach można przeczytać nieprawdziwe wiadomości w tym temacie. "Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie" - zapewnia.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić