Marynować czy nie? Bosacka o grillowaniu

"W marynacie czy bez marynaty?" pyta miłośników grillowania w swojej najnowszej rolce na facebooku Katarzyna Bosacka. Blogerka kulinarna szybko sama śpieszy z udzieleniem odpowiedzi na tak postawione pytanie i obala mity dotyczące przygotowywania letnich obiadów pod chmurką.

Katarzyna Bosacka  obala mity dotyczące grillowaniaKatarzyna Bosacka obala mity dotyczące grillowania
Źródło zdjęć: © Facebook, pexels

Grillowanie od lat traktowane jest jak sport narodowy wszystkich Polaków i jest nieodłączną formą rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wiele osób dzięki tej praktyce osiąga mistrzostwo i uważa się za mistrzów w tej dziedzinie.

Mimo to, przygotowując w ten sposób aromatyczne kawałki mięsa i warzywa, wciąż popełniamy kardynalne błędy, o tym jak ich unikać decyduje prosty trik. Zdradza go w swoim nagraniu dziennikarka od lat zajmująca się tematem kuchni i produktów spożywczych, Katarzyna Bosacka.

Jeśli mamy grill tradycyjny na węgiel lub brykiet, koniecznie grillujmy mięso w marynacie - przestrzega Bosacka i na dowód podpiera się opinią profesora, który radzi grillować mięso wolno, na małym ogniu i przy użyciu specjalnych tacek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Wege

Przy okazji Bosacka zdradza, że oprócz poprawy smaku, marynata stanowi też formę zabezpieczenia przed zbyt wysoką i w dodatku na tradycyjnym grillu, trudną do regulacji temperaturą.

Marynata chroni przed wysychaniem, dodaje wartości odżywczych no i przede wszystkim chroni mięso przed spaleniem - wylicza blogerka.

Bosacka zauważa także, że tego typu dylematy odpadają podczas gdy użyjemy innych rodzajów grilla. Mięso przygotowywane na grillu gazowym bądź elektrycznym może być zarówno w wersji saute jak i z marynatą? Dlaczego?

Wszystko przez możliwość regulacji temperatury, która znacząco zmniejsza ryzyko spalenia mięsa na grillu. Bosacka dodaje, że w wielu mediach można przeczytać nieprawdziwe wiadomości w tym temacie. "Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie" - zapewnia.

Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami