Filip Borowiak
Filip Borowiak| 
aktualizacja 

Michel Moran broni cen truskawek w Polsce. "Sam mam syna rolnika"

146

Michel Moran w rozmowie z nami wyznał, jak reaguje na ciągle rosnące ceny żywności w Polsce. Za przykład produktu, którego cena w tym roku może przyprawiać o zawrót głowy, posłużyły nam truskawki. Dlaczego według mistrza kuchni mimo wszystko ta cena nie jest tak wysoka, jak mogłaby być? Zobaczcie nasz materiał wideo.

Michel Moran broni cen truskawek w Polsce. "Sam mam syna rolnika"
Michel Moran o drożyźnie (AKPA, AKPA)

Wraz z naszą kamerą odwiedziliśmy plan 13. edycji "MasterChefa". Kolejna odsłona programu na antenę TVN trafi już we wrześniu. Na planie show porozmawialiśmy ze wszystkimi jurorami show oraz gościem specjalnym odcinka. Pierwsze fragmenty rozmów możecie już obejrzeć tutaj:

Podczas rozmowy z weteranem programu, czyli Michelem Moranem, który w jury zasiada od pierwszej edycji, poruszyliśmy temat drożyzny. Za przykład wzięliśmy ceny truskawek, których kilogram obecnie oscyluje w granicach 20-26 zł. Co na to Michel?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Michel Moran o rosnących cenach żywności. "Według mnie np. truskawki nie są u nas tak drogie, porównując np. do Niemiec"
Wszystko podrożało, owoce również. Myślę, że producenci nie mają wyboru, żeby nie podnosić cen, zresztą ceny w restauracjach też poszły do góry. Jeśli chodzi o truskawki - gdy patrzymy na ich cenę w Niemczech, Hiszpanii czy Francji, to w Polsce aż takie drogie nie są. Pamiętajmy jednak - u nas są znakomite - mówi Michel.

- Czasami może warto zapłacić te parę złotych więcej i mieć wyjątkowy produkt. Z cenami jednak nie będę dyskutował, bo sam mam syna rolnika i wiem, ile to kosztuje, by produkować i uprawiać warzywa i owoce i mieć towar, który trzeba później sprzedać. Dlatego nie będę chwalił obecnych cen, ale i nie będę również ich krytykował - dodawał.

A jak często Michel Moran chodzi na zakupy i uzupełnia swoją lodówkę?

Częściej robi to żona, choć i tak rzadko. Mamy mało czasu, żeby jeść w domu. Prawie zawsze jesteśmy w restauracji, a kiedy nie tam, to ja jestem na planie. Trochę tego żałuję, bo bardzo przyjemne jest robienie zakupów i wybieranie produktów, które się lubi, a potem wracanie do domu i tworzenie z nich dania, ale niestety u nas jest mało takich okazji - dodał Moran.

A co zawsze moglibyśmy znaleźć u niego w lodówce? I jaka jest jego ulubiona... zupa? Na te pytania odpowiedzi również znajdziecie w naszym materiale wideo.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Zobaczcie też nasz ostatni wywiad ze studia Wirtualnej Polski. Gośćmi odcinka byli zwycięzcy "Tańca z gwiazdami" - Jacek Jeschke i Hanna Żudziewicz. Para opowiedziała nam o kulisach organizacji swojego 3-dniowego włoskiego ślubu, dlaczego akurat wybrali Włochy na miejsce swojego kościelnego ślubu oraz... jak długo przygotowywali się do swojego pierwszego tańca.

Zobacz także: Jacek Jeschke i Hanna Żudziewicz. Ile kosztuje 3-dniowy ślub we Włoszech?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić