Michał Korkosz, znany w sieci jako Rozkoszny, bez wątpienia jest jednym z najbardziej popularnych influencerów kulinarnych w naszym kraju. Jego kreatywnością i niezwykłymi przepisami, które w ostatnich latach podbiły serca Polaków, zachwycili się też producenci nowego programu "MasterChef Nastolatki".
Zaproponowali Korkoszowi udział w pierwszym sezonie programu - o czym również opowiedział nam podczas wywiadu. Cała rozmowa z Rozkosznym ukaże się we wtorek 11 czerwca na kanale Wirtualnej Polski na YouTube.
Podczas rozmowy zapytaliśmy kulinarnego mistrza o temat, który elektryzuje miliony Polaków, czyli o wysokie ceny produktów żywnościowych. Czy po standardowych zakupach Korkosza przeraża to, co widzi na paragonie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Widzę, jak jedzenie drożeje. Składnikiem, którego ceny bardzo monitoruję, jest masło. Ten mój ukochany składnik kiedyś kosztował 4 złote, a nawet mniej. A teraz czasami idę do sklepu i widzę: 12 złotych. I wiem, że akurat tego dnia muszę kupić 3 kostki masła, bo np. cała jedna jest potrzebna na ciasto - to już się robi kilkadziesiąt złotych. Wtedy sobie myślę, że jak ktoś ma bardzo dużą rodzinę i tych żołądków naprawdę jest sporo do wykarmienia, to ten koszyk trochę kosztuje. Ja mieszkam sam i te zakupy są duże ze względu na moją pracę, ale jednak nie muszę wykarmić całej armii, więc to jednak jest trochę przerażające, w którą stronę to idzie - powiedział nam Korkosz.
Nie jest też tajemnicą, że Rozkoszny jest znany z promowania przepisów wegetariańskich w mediach społecznościowych. Jak oceniłby więc ceny warzyw?
Warzywa są bardzo drogie i mnie to wręcz szokuje. I... to też dużo daje do myślenia. Na przykład bulwa selera to nie jest jakieś wymyślne warzywo, a kosztuje więcej niż opakowanie pół kilograma kurczaka. Zadaję sobie więc pytanie, co musi być w tym kurczaku, a co jest w tym selerze. To też zostawiam ludziom do oceny, co może być dla nich zdrowsze - dodał Rozkoszny.
A jak według Korkosza, który bardzo dużo podróżuje po świecie, na tle innych krajów wypada Polska, jeśli chodzi o ceny? I dlaczego polecałby kupować warzywa raczej na bazarku, niż w hipermarkecie? Na te pytania odpowiedzi również znajdziecie w naszym materiale wideo powyżej.
Zobaczcie też nasz ostatni wywiad z gwiazdą ze studia Wirtualnej Polski. Gościnią była Maja Ostaszewska. Aktorka opowiedziała nam m.in. jak pracowało jej się na planie hitowego filmu Netflixa "Kolory zła: Czerwień", dlaczego tak mocno przeżyła premierę filmu "Zielona granica" oraz jak wspomina współpracę z Patrykiem Vegą. Zobaczcie nasz cały wywiad z Ostaszewską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Filip Borowiak, dziennikarz o2.pl