Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil Niewiński
Kamil Niewiński | 

Ryż w torebkach czy luzem? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości

9

Szukając tańszych, zdrowszych czy bardziej ekologicznych zamienników w naszej kuchni nie musimy wcale daleko się rozglądać. Znana dziennikarka i blogerka, Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać to na przykładzie ryżu.

Ryż w torebkach czy luzem? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości
Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak pakowany ryż warto kupować (Instagram, @katarzynabosacka)

Odpowiednie odżywianie się jest kluczowym aspektem naszego życia, o którym zdecydowanie powinniśmy pamiętać. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o naszą sylwetkę, ale przede wszystkim o nasze samopoczucie i dostarczanie naszemu organizmowi wszystkich wymaganych wartości odżywczych. Nie bez powodu mówi się przecież, że jesteśmy tym, co jemy.

Świadome odżywianie się to jednak nie tylko sprawdzanie składów produktów i planowanie naszych dań, by dostarczać sobie wszystkich mikro- i makroelementów. Wiele mówi się również o ekologii - wykorzystywaniu produktów pozyskanych w sposób zrównoważony i których przygotowanie czy przetworzenie nie odciska śladu na środowisku naturalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Nie zapominajmy również o inflacji, która skłania wiele osób do szukania tańszych opcji, na przykład zamienników. Czy jednak jesteśmy w stanie połączyć wszystkie trzy wspomniane wyżej kwestie, czyli zdrowie, ekologię i oszczędność? Okazuje się, że tak i wcale nie będziemy musieli szukać ciekawej opcji daleko.

Mówi o tym Katarzyna Bosacka - dziennikarka, pisarka i blogerka od lat zajmująca się tematem zdrowego i świadomego odżywiania się. W swoich social mediach promuje zdrowe nawyki żywieniowe i obala mity związane z niektórymi produktami. Tym razem Bosacka wzięła pod lupę ryż.

Jej zdaniem zdecydowanie lepiej kupować jest sypki ryż lub kaszę, a nie produkty pakowane do torebek. Jej argumenty są dość przekonujące. Przede wszystkim mowa jest o zdrowiu - gotowanie w foliowych torebkach wcale nie jest najzdrowszym procesem. Znaczna jest również różnica w cenie, a Bosacka wskazuje również na aspekty ekologiczne.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
- Ryż luzem jest bardziej przyjazny dla środowiska. Opakowania ryżu w torebkach generują duże ilości plastiku, który może wiele lat "tkwić" w środowisku naturalnym - opisuje na swoim Instagramie dziennikarka.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić