Odpowiednie odżywianie się jest kluczowym aspektem naszego życia, o którym zdecydowanie powinniśmy pamiętać. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o naszą sylwetkę, ale przede wszystkim o nasze samopoczucie i dostarczanie naszemu organizmowi wszystkich wymaganych wartości odżywczych. Nie bez powodu mówi się przecież, że jesteśmy tym, co jemy.
Świadome odżywianie się to jednak nie tylko sprawdzanie składów produktów i planowanie naszych dań, by dostarczać sobie wszystkich mikro- i makroelementów. Wiele mówi się również o ekologii - wykorzystywaniu produktów pozyskanych w sposób zrównoważony i których przygotowanie czy przetworzenie nie odciska śladu na środowisku naturalnym.
Czytaj również: Przepis na mega chrupiącą panierkę. Nie tylko do kurczaka!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie zapominajmy również o inflacji, która skłania wiele osób do szukania tańszych opcji, na przykład zamienników. Czy jednak jesteśmy w stanie połączyć wszystkie trzy wspomniane wyżej kwestie, czyli zdrowie, ekologię i oszczędność? Okazuje się, że tak i wcale nie będziemy musieli szukać ciekawej opcji daleko.
Mówi o tym Katarzyna Bosacka - dziennikarka, pisarka i blogerka od lat zajmująca się tematem zdrowego i świadomego odżywiania się. W swoich social mediach promuje zdrowe nawyki żywieniowe i obala mity związane z niektórymi produktami. Tym razem Bosacka wzięła pod lupę ryż.
Czytaj także: Najzdrowsza odmiana ryżu. Jedz jak najczęściej
Jej zdaniem zdecydowanie lepiej kupować jest sypki ryż lub kaszę, a nie produkty pakowane do torebek. Jej argumenty są dość przekonujące. Przede wszystkim mowa jest o zdrowiu - gotowanie w foliowych torebkach wcale nie jest najzdrowszym procesem. Znaczna jest również różnica w cenie, a Bosacka wskazuje również na aspekty ekologiczne.
- Ryż luzem jest bardziej przyjazny dla środowiska. Opakowania ryżu w torebkach generują duże ilości plastiku, który może wiele lat "tkwić" w środowisku naturalnym - opisuje na swoim Instagramie dziennikarka.