Jennifer Lopez w wieku 53 lat wciąż wygląda, jakby czas się dla niej zatrzymał. Choć gwiazda zapewnia, że to jedynie zasługa dobrych genów i zdrowego stylu życia, wszyscy doskonale wiedzą, że w grę wchodzą katorżnicze treningi oraz rygorystyczna dieta.
Oprócz tego, piosenkarka i aktorka ma swoje sposoby na odchudzanie. Podobnie zresztą jak Jennifer Aniston czy Cameron Diaz.
Tajemnice sukcesu gwiazd. Jak dbają o sylwetkę?
Jak się okazuje, by stracić kilka kilogramów, wcale nie trzeba wiele. Oczywiście, kwestią nadrzędną jest, by być w tzw. deficycie kalorycznym, czyli jeść mniej, niż wykazuje nasze zapotrzebowanie.
Są jednak produkty, które mogą nam znacznie podkręcić metabolizm, co ułatwi spalanie tkanki tłuszczowej. Znasz je wszystkie?
Pierwszym cennym składnikiem, pomagającym w walce z nadwagą, jest cynamon. Jest to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca, którą rekomenduje się osobom cierpiącym na zaburzenia glikemii. To dlatego, że cynamon reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając tzw. napadom głodu.
Co więcej, uznawany jest za najskuteczniejszy naturalny termogenik. Przez podnoszenie temperatury ciała, ułatwia spalanie kalorii. Jest stosowany również przez sportowców. Podobnie jak kawa, która pobudza metabolizm i powoduje wzrost poziomu adrenaliny, dzięki czemu ma się więcej energii do działania.
Amarantus z kolei to jeden z najstarszych gatunków zboża. Posiada on bardzo dużo błonnika, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu, nie sięga się ciągle po niezdrowe słone lub słodkie przekąski.
Podobnie dużo błonnika jest w komosie ryżowej. Doskonale radzi sobie z zaparciami, uzupełniając dietę, w której brakuje surowych warzyw. Nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla osób chorujących na celiakię.
Zielona herbata to napar, który nie dość, że pomaga zachować młodość, ponieważ jest pełen antyoksydantów, to w dodatku zawiera katechiny. One z kolei ograniczają wchłanianie tłuszczów z pokarmów.
Czy wasza dieta jest bogata w te produkty? A może dopiero zamierzacie wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu?
Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.