Coraz większe zainteresowanie żywnością funkcjonalną przyczyniło się do pojawienia się na azjatyckim rynku wygodnych w użyciu napojów w proszku (PDM), które mają wspomagać zdrowie. Szczególnie cenione są produkty o niskim indeksie glikemicznym, pomagające kontrolować poziom cukru we krwi i zwiększać uczucie sytości.
Zespół badaczy z Universiti Kebangsaan Malaysia przeprowadził badania nad wpływem jadalnych hydrolizatów ptasich gniazd (EBNH) dodanych do sojowego napoju w proszku o smaku kakao, zaprojektowanego w celu maksymalizacji korzyści zdrowotnych.
Wyniki wykazały zwiększoną aktywność hamującą enzym konwertujący angiotensynę (ACE) oraz stabilizację błon czerwonych krwinek, co wiąże się z działaniem przeciwnadciśnieniowym i przeciwzapalnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uczestnicy badania zgłaszali przedłużone uczucie sytości nawet do 2,5 godziny po spożyciu napoju, co przypisuje się wysokiej zawartości białka i błonnika. Dodatek 3 proc. EBNH zapewniał również zauważalne działanie antyoksydacyjne, pomagając stabilizować czerwone krwinki i redukować stany zapalne, kluczowe w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy.
"Włączenie EBNH do sproszkowanych mieszanek napojów oferuje nowy sposób na wzbogacenie codziennego odżywiania o korzyści bioaktywne. Ta wzbogacona mieszanka może służyć jako skuteczna opcja dietetyczna dla osób chorujących na nadciśnienie i cukrzycę lub dla każdego, kto szuka długotrwałej energii i sytości - podkreślił dr Zalifah Mohd Kasim, główny badacz i starszy wykładowca na Universiti Kebangsaan Malaysia cytowany przez PAP.
Jadalne ptasie gniazda, znane jako "Yan Wo", od czasów dynastii Tang (618–907) były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej w celach terapeutycznych.