Wzrost cen masła sprawia, że jego odpowiednie przechowywanie staje się jeszcze bardziej istotne. Zakup większych ilości tego produktu w czasie promocji wymaga wiedzy na temat tego, co zrobić, by masło się nie zepsuło i aby nie zmarnować produktu, który udało się kupić taniej. W jaki sposób przechowywać masło? Wykorzystaj te sprawdzone metody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać masło?
Najbardziej oczywistym sposobem przechowywania masła jest umieszczanie go w lodówce. Jest to metoda, która zapewnia dłuższą trwałość, choć nieco utrudnia wykorzystanie masła do smarowania, gdyż jest ono twarde.
Masło można również przechowywać w temperaturze pokojowej, o ile spełnimy pewne warunki, takie jak zamknięcie go w nieprzezroczystym pojemniku czy maselniczce. W ten sposób masło pozostanie miękkie i łatwe do rozsmarowywania, ale należy pamiętać, że powinno być spożywane w ciągu kilku dni, aby nie utraciło swoich walorów smakowych i nie zaczęło się psuć.
Czytaj też: Tak zrobisz domowe masło. Prosty przepis
Jak przedłużyć przydatność masła?. Jednym z popularnych rozwiązań jest mrożenie masła. Zamrożenie kostek masła może wydłużyć jego przydatność nawet do dziewięciu miesięcy. To nie tylko praktyczne wyjście dla osób robiących większe zapasy, ale również sposób na zapobieganie niespodziewanym brakom produktu w domu. Aby masło nie przeszło zapachami z zamrażarki, należy je szczelnie owinąć folią spożywczą przed zamrożeniem.
Masło można również przechowywać w wodzie. Ten sposób był wykorzystywany, zanim lodówki stały się powszechne. Metoda ta polega na umieszczeniu masła w szklanym, zamykanym naczyniu wypełnionym przegotowaną i osoloną wodą. Sól działa jako naturalny konserwant, co pozwala utrzymać masło miękkie i świeże przez dłuższy czas. Warto jednak pamiętać, że tak przechowywane masło powinno być spożyte w ciągu kilku dni.
O tym pamiętaj, przechowując masło
Masło powinno być zawsze przechowywane z dala od światła i wilgoci, co zapobiega jego jełczeniu. Gdy wybieramy miejsce, w którym trzymamy masło, upewnijmy się, że jest ono ciemne, a masło zamknięte w pojemniku uniemożliwiającym dostęp powietrza.
Nie mniejsze znaczenie ma temperatura. Optymalne warunki przechowywania masła to mniej więcej 20 st. C. W cieplejsze dni, zwłaszcza latem, zasadne jest trzymanie go w lodówce. Pamiętajmy, że nawet najmniejsze niedopatrzenie w przechowywaniu prowadzi do pogorszenia jakości masła, a także pojawieniu się szkodliwych bakterii.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.