Papryka faszerowana ryżem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do zrobienia tego dania można wykorzystać papryki w różnych kolorach. Czerwona papryka będzie słodsza, zielona nieco bardziej gorzkawa. Przepis na faszerowane papryki jest bardzo prosty, a żeby wykonać taki obiad wystarczy chwilka cierpliwości.
Przepis na faszerowaną paprykę w sosie pomidorowym. Potrzebne składniki:
- 4 duże papryki
- 2 woreczki ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia,
- sól, pieprz, bazylia
- Oliwa
Sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- sól i pieprz, bazylia
Przepis na faszerowaną paprykę w sosie pomidorowym. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Ryż gotuj trochę krócej niż jest podane na opakowaniu
- Ugotowany i ostudzony ryż przesyp do miski
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj posiekany czosnek, cebulę i drobno pokrojoną cukinię
- Dopraw solą i pieprzem
- Całość przełóż do miski z ryżem
- Tak przygotowany farsz przełóż do papryk, które wcześniej umyjesz i z których usuniesz gniazda nasienne
- Nałóż odcięte czubki na faszerowane papryki i polej oliwą
- Włóż do piekarnika na 40 minut
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy
- Na patelni podgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek i bazylię
- Dodaj 2 puszki pomidorów i gotuj przez 20 minut co chwilę mieszając
- Dopraw solą i pieprzem do smaku
I gotowe! Faszerowaną paprykę można polać zrobionym sosem pomidorowym. Takim daniem spokojnie można się najeść, a jego wykonanie jest szalenie proste.
Zobacz także: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl