Gotowanie makaronu jest jedną z tych kuchennych czynności, które często wykonujemy niemal mechanicznie. Po kilku minutach gotowania, sięgając po durszlak, wylewamy do zlewu wodę po makaronie, nie mając świadomości, że można ją jeszcze wykorzystać. Woda po gotowaniu makaronu to prawdziwy skarb w kuchni i nie tylko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie właściwości ma woda po gotowaniu makaronu?
Kiedy makaron gotuje się we wrzącej wodzie, uwalnia się z niego skrobia, która daje wodzie lekko mętny wygląd i delikatne lepką konsystencję. Ta skrobia jest składnikiem o wielu kulinarnych zastosowaniach.
Ale to nie wszystko. Dodatek soli podczas gotowania makaronu wzbogaca smak powstałego płynu, czyniąc go idealnym dodatkiem do różnorakich potraw. Właśnie dzięki tym składnikom woda po makaronie cieszy się tak dużym uznaniem w kuchniach na całym świecie, w tym we Włoszech, gdzie nikt nie pomyślałby o jej wylaniu.
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu?
Pierwszym kluczowym zastosowaniem wody po makaronie jest wykorzystanie jej w sosach i zupach. Zawarta w niej skrobia sprawia, że sosy wychodzą gładkie i aksamitne. Dodając odrobinę wody do gotującego się sosu pomidorowego lub śmietanowego, możemy uzyskać idealną konsystencję. To samo dotyczy zup — kilka łyżek wody po makaronie zagęści zupę, bez potrzeby stosowania dodatkowo mąki czy śmietany.
Woda po makaronie może być także wykorzystana w pieczeniu. Choć może się to wydawać nietypowe, skrobia w niej zawarta jest przydatna podczas przygotowania ciasta na pizzę czy chleb. Dodanie jej do ciasta sprawia, że staje się ono bardziej elastyczne, a jego struktura jest bardziej spójna.
Jednak woda po makaronie znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale także w innych domowych rozwiązaniach. Dzięki zawartym w niej składnikom mineralnym, po ostygnięciu może być używana do podlewania roślin. Taka woda dostarcza roślinom dodatkowych składników odżywczych, wspomagając ich wzrost. Rośliny należy podlewać wodą po gotowaniu makaronu 2 razy w tygodniu. Oczywiście trzeba pamiętać o wymogach poszczególnych roślin w zakresie podlewania.
Wodę po gotowaniu makaronu można zastosować również do pielęgnacji włosów. Doskonale sprawdza się jako naturalny nawilżacz. Spłukanie włosów po myciu taką wodą, zwłaszcza w połączeniu z kilkoma kroplami soku z cytryny, może przyczynić się do poprawy ich kondycji. Taka płukanka działa jak naturalna odżywka, dając włosom blask i miękkość.
Woda po gotowaniu makaronu to coś więcej niż tylko odpadek kuchenny. Jest to cenny produkt, możemy wszechstronnie wykorzystać w naszym codziennym życiu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.