pogoda
Warszawa
18°
aktualizacja 

Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra

10

Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry moment, aby zastanowić się nad przekąskami na tę wyjątkową okazję. Warto odłożyć na bok skomplikowane przepisy, które mogą wymagać od nas zbyt wiele wysiłku, i postawić na klasykę, która cieszyła się popularnością w czasach PRL. Tym daniem są dobrze znane "żabie oczka", które niegdyś królowały na sylwestrowych stołach w całym kraju.

Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra
Jak zrobić "żabie oczka"? (Adobe Stock, LEONID IASTREMSKYI)

W okresie PRL możliwości w zakresie wyboru produktów spożywczych były ograniczone, ale pomysłowość ludzi sprawiała, że nawet przy skromnych zasobach kulinarnych gościły pyszne potrawy. Przyjęcia sylwestrowe były pełne różnorodnych zakąsek, które wymagały od gospodyń domowych nieco kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Niedoceniane węgierskie danie. Polak zachwycony. "To jest poezja"
NA ŻYWO

Choć obecnie dostępność produktów w sklepach znacząco się zwiększyła, dawne przepisy wciąż mogą inspirować. Warto wrócić do klasyki takiej jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy oraz właśnie "żabie oczka". Ta ostatnia przekąska była popularna, ponieważ była nie tylko sycąca, ale też doskonałym dodatkiem do alkoholu, co w tamtych czasach było niezastąpione. Starsi przy stole poczują sentyment, a młodsi będą mogli odkryć coś nowego i niewątpliwie interesującego.

Aby przygotować "żabie oczka", potrzebujemy:

  • dobrej jakości mortadeli
  • sześciu jajek (można użyć więcej, w zależności od potrzeb)
  • oleju do smażenia
  • jajka do obtaczania
  • bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku

Proces przygotowania zaczyna się od obtoczenia plastrów mortadeli w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, z dodatkiem soli i pieprzu, następnie smaży się je na gorącym oleju do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Pod wpływem temperatury mortadela się wygina, tworząc coś na kształt miseczek, które wypełniamy surowymi jajkami, doprawimy i zapiekamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut, aż jajka się zetną. "Żabie oczka" są gotowe do podania.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prowokacja chińskich myśliwców? Uchwycili je nad świętym miastem
Francuska prasa: Franciszek popełniał błędy w sprawie wojny w Ukrainie
13-letni Kacperek ważył 10 kg. Matka była poczytalna. Usłyszała zarzuty
Lądowali śmigłowcem na zieleni miejskiej. Pilot będzie miał problemy
Jak usunąć kleszcza? Pamiętaj o ważnej zasadzie
Ukradł z marketu 172 kostki masła. Grozi mu nawet 5 lat więzienia
Chciała sprzedać łóżeczko. Straciła 15 tys. zł
Pożary w New Jersey. Ewakuacja tysięcy mieszkańców
"Dzieci były zaczepiane". Zrobiła zdjęcia cudzoziemcom. Niepokój w Elblągu
Elon Musk zmienia priorytety. Wybrał Teslę zamiast Trumpa
Pokazali zdjęcia z wypadku na DK22. Kompletnie rozbite Porsche. Kto zawinił?
IMGW wydało ostrzeżenia. Pojawią się na północy i południu kraju
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić