Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra

Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry moment, aby zastanowić się nad przekąskami na tę wyjątkową okazję. Warto odłożyć na bok skomplikowane przepisy, które mogą wymagać od nas zbyt wiele wysiłku, i postawić na klasykę, która cieszyła się popularnością w czasach PRL. Tym daniem są dobrze znane "żabie oczka", które niegdyś królowały na sylwestrowych stołach w całym kraju.

Jak zrobić "żabie oczka"?Jak zrobić "żabie oczka"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI

W okresie PRL możliwości w zakresie wyboru produktów spożywczych były ograniczone, ale pomysłowość ludzi sprawiała, że nawet przy skromnych zasobach kulinarnych gościły pyszne potrawy. Przyjęcia sylwestrowe były pełne różnorodnych zakąsek, które wymagały od gospodyń domowych nieco kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Halo Polacy". Niedoceniane węgierskie danie. Polak zachwycony. "To jest poezja"

Choć obecnie dostępność produktów w sklepach znacząco się zwiększyła, dawne przepisy wciąż mogą inspirować. Warto wrócić do klasyki takiej jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy oraz właśnie "żabie oczka". Ta ostatnia przekąska była popularna, ponieważ była nie tylko sycąca, ale też doskonałym dodatkiem do alkoholu, co w tamtych czasach było niezastąpione. Starsi przy stole poczują sentyment, a młodsi będą mogli odkryć coś nowego i niewątpliwie interesującego.

Aby przygotować "żabie oczka", potrzebujemy:

  • dobrej jakości mortadeli
  • sześciu jajek (można użyć więcej, w zależności od potrzeb)
  • oleju do smażenia
  • jajka do obtaczania
  • bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku

Proces przygotowania zaczyna się od obtoczenia plastrów mortadeli w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, z dodatkiem soli i pieprzu, następnie smaży się je na gorącym oleju do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Pod wpływem temperatury mortadela się wygina, tworząc coś na kształt miseczek, które wypełniamy surowymi jajkami, doprawimy i zapiekamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut, aż jajka się zetną. "Żabie oczka" są gotowe do podania.

Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos