Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra

9

Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry moment, aby zastanowić się nad przekąskami na tę wyjątkową okazję. Warto odłożyć na bok skomplikowane przepisy, które mogą wymagać od nas zbyt wiele wysiłku, i postawić na klasykę, która cieszyła się popularnością w czasach PRL. Tym daniem są dobrze znane "żabie oczka", które niegdyś królowały na sylwestrowych stołach w całym kraju.

Przysmak, którym Polacy zajadali się za PRL-u. Zrób go na sylwestra
Jak zrobić "żabie oczka"? (Adobe Stock, LEONID IASTREMSKYI)

W okresie PRL możliwości w zakresie wyboru produktów spożywczych były ograniczone, ale pomysłowość ludzi sprawiała, że nawet przy skromnych zasobach kulinarnych gościły pyszne potrawy. Przyjęcia sylwestrowe były pełne różnorodnych zakąsek, które wymagały od gospodyń domowych nieco kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Niedoceniane węgierskie danie. Polak zachwycony. "To jest poezja"

Choć obecnie dostępność produktów w sklepach znacząco się zwiększyła, dawne przepisy wciąż mogą inspirować. Warto wrócić do klasyki takiej jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy oraz właśnie "żabie oczka". Ta ostatnia przekąska była popularna, ponieważ była nie tylko sycąca, ale też doskonałym dodatkiem do alkoholu, co w tamtych czasach było niezastąpione. Starsi przy stole poczują sentyment, a młodsi będą mogli odkryć coś nowego i niewątpliwie interesującego.

Aby przygotować "żabie oczka", potrzebujemy:

  • dobrej jakości mortadeli
  • sześciu jajek (można użyć więcej, w zależności od potrzeb)
  • oleju do smażenia
  • jajka do obtaczania
  • bułki tartej
  • soli i pieprzu do smaku

Proces przygotowania zaczyna się od obtoczenia plastrów mortadeli w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, z dodatkiem soli i pieprzu, następnie smaży się je na gorącym oleju do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Pod wpływem temperatury mortadela się wygina, tworząc coś na kształt miseczek, które wypełniamy surowymi jajkami, doprawimy i zapiekamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kilka minut, aż jajka się zetną. "Żabie oczka" są gotowe do podania.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Medalista olimpijski potraktowany paralizatorem. Został zatrzymany przez policję
Ukraina testuje nową rakietę. Jej cena jest zaskakująca
FBI ma pomóc gwieździe NBA. Straty są ogromne
Tak dziś wygląda gwiazda "Kosmicznego meczu". To najniższy koszykarz w historii NBA
Wyciekła lista kar z klubu reprezentanta Polski. Eksperci mają wątpliwości
Niecodzienne wieści z warszawskich koszar. To najmłodsza żołnierka w historii
15-letni Mikołaj wyszedł z domu w wigilię. Szuka go policja
Ukraina się zbroi. Produkcja idzie w tysiącach
Dobre wieści dla Podlasia. Nowa i szybsza droga na Mazury
Smutna wiadomość dla wiernych ze Straszyna. Ich parafia nie będzie już taka sama
Ukrainka zorganizowała przemyt do Polski wart 500 tys. zł. Interweniowały służby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić