Z wysokiego C polscy skoczkowie rozpoczęli 71. Turniej Czterech Skoczni. W czwartek w Oberstdorfie szalał fenomenalnie dysponowany Halvor Egner Granerud, ale za Norwegiem sklasyfikowano dwóch reprezentantów Polski. I tak 2. miejsce zajął Piotr Żyła, a 3. Dawid Kubacki.
Czytaj także: Arcytrudne zadanie przed Żyłą i Kubackim
Nie można było jednak mówić o niespodziance. Od początku sezonu polscy skoczkowie skaczą fenomenalnie. Przed Turniejem Czterech Skoczni Dawid Kubacki wygrał 4 z 8 konkursów i zdecydowanie prowadzi w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Z kolei Żyła był dwukrotnie na podium, a w żadnych zawodach nie wypadł poza TOP 8.
Przez okres świąteczny Biało-Czerwoni nie stracili formy i na niemiecko-austriackie zawody przyjechali znakomicie dysponowani. Co prawda po Oberstdorfie mają kilkanaście punktów straty do lidera Graneruda, ale są w na tyle dobrej formie, że zarówno Żyła jak i Kubacki mogą nadrobić to w trzech kolejnych konkursach 71. TCS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Żyła się przyznał. "Za dużo poszalałem"
Zanim dojdzie jednak m.in. do noworocznej rywalizacji w Garmisch-Partenkirchen, Żyła zdradził, że do jego "specjalnej" diety, czyli słynnej już w całym świecie skoków papryki, dołączył kolejny składnik. Chodzi o... kukurydzę. Oddajmy głos głównemu zainteresowanemu.
Po konkursie Łukasz Gębala przyniósł mi puszkę kukurydzy. Poprosiłem go, żeby mi kupił, bo bufet był już nieczynny. Najlepiej, jak papryka jest jeszcze do kukurydzy. Wtedy jest już pięknie - podkreślił Piotr Żyła dla sport.pl.
Papryka marynowana "poniosła" Żyłę do 2. miejsca w Turnieju Czterech Skoczni w sezonie 2016/2017. Kto wie, może teraz papryka w połączeniu z kukurydzą pozwoli mistrzowi świata osiągnąć jeszcze większy sukces? Na razie 35-letni Żyła spróbuje w Ga-Pa zbliżyć się do lidera Graneruda. Początek konkursu o 14:00, a transmisja w TVN, Eurosporcie i na Pilot WP.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.