Jeśli nie lubisz poświęcać wiele czasu na gotowanie, ale jednocześnie chcesz zjeść coś pysznego, mamy dla ciebie kilka porad. Dzięki nim mrożona pizza będzie smakować znacznie lepiej.
1. Mrożona pizza. Dodaj zioła i przyprawy
Chcesz nadać mrożonej pizzy odpowiedniego smaku? Nie zapomnij jej przyprawić! Najlepsze będzie oregano, które nada pizzy głęboki, nieco ziemisty aromat. Włoskie zioła i przyprawy sprawią, że pizza będzie smakować dużo lepiej.
2. Nie zapomnij o dodatkowym serze
Mrożone pizze często nie mają tyle sera, ile byśmy chcieli. Ten problem można łatwo rozwiązać dodając dodatkowy ser samemu - od łagodnej mozzarelli po wyrazisty cheddar. Pamiętaj, by dodatkowy ser położyć mniej więcej w połowie pieczenia pizzy, inaczej może się spalić.
3. Posmaruj brzegi pizzy olejem lub oliwą
We włoskich restauracjach można spodziewać się idealnie upieczonych i złotych brzegów pizzy. Z mrożonymi produktami nie zawsze się to udaje. Dlatego warto polać brzegi pizzy odrobiną oleju lub oliwy. Aby poprawić smak ciasta można również posmarować je czosnkiem.
4. Włącz funkcję grill w piekarniku
Kilka minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika, włącz grillowanie. Pomaga to odpowiednio podpiec brzegi i zapobiega rozmoczeniu ciasta. Dzięki tej sztuczce, ser odpowiednio się stopi.
5. Dodaj do pizzy świeżą bazylię
Po upieczeniu pizzy połóż na nią kilka liści świeżej bazylii. Nada ona pizzy świeży aromat i sprawi, że potrawa będzie znacznie lepiej wyglądać.
6. Polej pizzę oliwą
Aby mrożona pizza smakowała jeszcze lepiej, przed podaniem polej ją oliwą. Sprawdzi się zarówno zwykła oliwa z oliwek, jak i te z dodatkiem czosnku czy ostrych papryczek. Jeśli chcesz, by mrożony posiłek był bardziej wykwintny, możesz również wypróbować oliwy truflowej.
Masz ochotę na pyszny włoski deser? Sprawdź nasz przepis na tiramisu, które zrobisz w mniej niż 30 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.