Focaccia to rodzaj pieczywa, który jest podstawą pizzy. Każdy region Włoch ma swoją własną odmianę i recepturę na to przepyszne ciasto, które równie dobrze się sprawdza jako zamiennik zwykłego pieczywa. Z dodatkiem oliwek i rozmarynu smakuje naprawdę dobrze. Jeśli jednak nie jesteście fanami oliwek, możecie je pominąć.
Przepis na focaccię. Potrzebne składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- garść zielonych oliwek
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)
Przepis na focaccię. Sposób przygotowania:
- Drożdże skrusz do kubka, dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki
- Wszystko wymieszaj i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek
- Dodaj drożdże oraz resztę ciepłej wody
- Składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką, połącz w kulę
- Ciasto wyłóż na posypany mąką blat
- Wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Na blacie rozsmaruj jedną łyżkę oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj je na około 30 cm placek
- Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto
- Przykryj przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny)
- Piekarnik nagrzać do 220°C
- Ciasto posyp solą morską i ewentualnie ziołami (Możesz wyłożyć je oliwkami wymieszanymi z oliwą)
- Odstaw ponownie do wyrośnięcia ( na godzinę)
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 - 20 minut na złoty kolor
- Podawaj skropioną oliwą
I gotowe! Focaccię można podać na samym początku grillowania, żeby zaspokoić apetyt. Świetnie będzie się komponować z oliwkami i suszonymi pomidorami w oliwie.
Zobacz także: Pięć pomysłów na dania z makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.