Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karolina Woźniak | 

Idealne pieczywo na grilla. Focaccia zachwyci wszystkich przy stole

0

Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. Podawana jest przed daniem głównym jako zaspokojenie głodu. Jest również świetnym dodatkiem do wszelkich dań.

Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które wykorzystuje się jako spód na pizzę
Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które wykorzystuje się jako spód na pizzę (Getty Images)

Focaccia to rodzaj pieczywa, który jest podstawą pizzy. Każdy region Włoch ma swoją własną odmianę i recepturę na to przepyszne ciasto, które równie dobrze się sprawdza jako zamiennik zwykłego pieczywa. Z dodatkiem oliwek i rozmarynu smakuje naprawdę dobrze. Jeśli jednak nie jesteście fanami oliwek, możecie je pominąć.

Przepis na focaccię. Potrzebne składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)

Przepis na focaccię. Sposób przygotowania:

  • Drożdże skrusz do kubka, dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki
  • Wszystko wymieszaj i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut
  • Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek
  • Dodaj drożdże oraz resztę ciepłej wody
  • Składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką, połącz w kulę
  • Ciasto wyłóż na posypany mąką blat
  • Wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Na blacie rozsmaruj jedną łyżkę oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj je na około 30 cm placek
  • Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto
  • Przykryj przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny)
  • Piekarnik nagrzać do 220°C
  • Ciasto posyp solą morską i ewentualnie ziołami (Możesz wyłożyć je oliwkami wymieszanymi z oliwą)
  • Odstaw ponownie do wyrośnięcia ( na godzinę)
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 - 20 minut na złoty kolor
  • Podawaj skropioną oliwą

I gotowe! Focaccię można podać na samym początku grillowania, żeby zaspokoić apetyt. Świetnie będzie się komponować z oliwkami i suszonymi pomidorami w oliwie.

Zobacz także: Pięć pomysłów na dania z makaronem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić