Kurczak po chińsku z papryką i ananasem to inaczej kurczak słodko-kwaśny. Przygotowanie tego dania jest szybkie i proste. Połączenie mięsa z kurczaka ze słodkimi ananasami i czerwoną papryką zachwyci każdego. Do zrobienia obiadu w 30 minut nie potrzebujesz wielu składników. Sos słodko-kwaśny możesz połączyć ze swoim ulubionym makaronem lub ryżem.
Czytaj także: Przepis na gołąbki. Idealny pomysł na obiad na kilka dni
Kurczak po chińsku z papryką i ananasem. Potrzebne składniki:
- 2 duże papryki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka ananasa
- Szczypta chilli, imbiru, soli i pieprzu
- 2 piersi z kurczaka
- Opakowanie ryżu
- Łyżka oleju
Kurczak po chińsku z papryką i ananasem. Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kotkę
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę - co chwilę mieszaj, żeby nie przypalić
- Dodaj piersi z kurczaka
- Dopraw solą, pieprzem, chilli i imbirem
- Duś pod przykryciem przez 15 minut co chwilę mieszając
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa
- Duś sos przez kolejne 10 minut
- W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta
I gotowe! Przepis na kurczaka po chińsku jest naprawdę prosty, a wykonanie go jeszcze łatwiejsze. Świetnym dodatkiem będzie również kolendra, która nada daniu charakterystyczny smak.
Zobacz także: Restauracje otwarte w połowie maja? Szumowski odpowiada
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl