Podstawą kuchni włoskiej jest prostota, a tajemnicą są świeże produkty. Charakterystyczną cechą jest również krótka obróbka termiczna przygotowywanych produktów. Wyjątkiem jest np. tagliatelle al ragù - sos wymaga dłuższego gotowania. Jednak spaghetti alla puttanesca należy do tych rodzajów dań, które wykonuje się naprawdę szybko.
Prosty przepis na klasyczne spaghetti alla puttanesca. Potrzebne składniki:
- 200 makaronu spaghetti (lub bucantini, penne)
- oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek)
- 1 ostra papryczka (lub mniej/więcej, do smaku), posiekana
- 4 fileciki anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 10 czarnych oliwek
- łyżka kaparów
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- szczypta oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Prosty przepis na klasyczne spaghetti alla puttanesca. Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetii ugotuj w dużej ilości osolonej wody na al dente
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany ząbek czosnku
- Smaż go na małym ogniu i uważaj, żeby go nie przypalić - charakterystyczny gorzki zapach i smak nada potrawie nieprzyjemny posmak
- Dodaj ostrą papryczkę i posiekane fileciki anchovies
- Na patelnie dodaj krojone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki, kapary i oregano
- Wszystko wymieszaj i duś przez ok. 5 minut
- Posiekaj pietruszkę i dodaj ją do sosu
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wszystko wymieszaj
- Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną pietruszką
I gotowe! Spaghetti alla puttanesca jest bardzo proste w wykonaniu, a większość składników można znaleźć w swojej kuchni.
Zobacz także: Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.