Dla urozmaicenia deseru możesz dodać do niego kawałki czekolady lub pokruszone orzechy. Czekoladowe ciasteczka bez jajek i mąki są świetną alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu.
Przepis na czekoladowe ciastka bez jajek i mąki. Potrzebne składniki:
- 300g rozgniecionych ziemniaków na gładko
- 50g margaryny lub masła
- 80g syropu złocistego
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kawałki czekolady/pokruszone orzechy
Przepis na czekoladowe ciastka bez jajek i mąki. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę
- Dodaj roztopioną margarynę lub masło, syrop złocisty, kakao i proszek do pieczenia
- Opcjonalnie: Wsyp pokruszone orzechy lub kawałki czekolady
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Uformuj małe kulki z masy i połóż je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut
- Po tym czasie wyciągnij ciasteczka z piekarnika i dociśnij je za pomocą szklanki lub kubka - powinny być delikatnie spłaszczone
I gotowe! Przygotowanie ciasteczek czekoladowych bez jajek i soli jest naprawdę proste i szybkie. Świetnie sprawdzą się jako deser do kawy.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: