Wykonanie gołąbków zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić na nie każdą minutę. To tradycyjne danie kuchni polskiej zachwyca smakiem. Zrobienie większej ilości gołąbków będzie świetnym pomysłem na kilkudniowy obiad.
Najtrudniejszym etapem w robieniu gołąbków jest rozdzielenie liści kapusty tak, żeby mogły być szczelnym "opakowaniem" dla farszu. Najlepiej odciąć wtedy głąb, włożyć kapustę do garnka z wodą i gotować przez 10 minut. Kolejne etapy są znacznie prostsze i poradzi sobie z nimi każdy.
Przepis na gołąbki. Potrzebne składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 biała lub włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 600 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
- opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Czytaj także: Prosty przepis na kotlety z kurczaka, sera i majonezu. Wykonasz je w mniej niż 20 minut
Przepis na gołąbki. Sposób przygotowania:
- Kapustę zaparz wrzątkiem, oddziel liście
- Na patelni podsmaż cebulę i dodaj mięso mielone
- Dopraw je solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem
- Dodaj ugotowany ryż
- Wszystko wymieszaj
- Uformuj podłużne kotlety
- Wytnij głąb ze środka kapusty
- Włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut
- Wyjmij kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbierz ją z liści
- Odetnij delikatnie zgrubienia z każdego liścia, a następnie nakładaj na liscie przygotowane porcje mięsa
- Zawijaj je jak krokiety
- Wyłóż dno dużego garnka kilkoma liśćmi kapusty
- Na wierzchu ułóż gołąbki łączeniem do dołu
- Wywar z gołąbków przelej do innego garnka
- Dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody
- Zagotuj, dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką
- Gotuj przez 10 minut bez przykrycia
Zobacz także: Langosz - węgierski specjał
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.