Spaghetti cacio e pepe to po prostu spaghetti z pieprzem i serem. Danie jest smaczne, sycące i z pewnością zagości na dłużej w waszych domach. Czas jego przygotowania wynosi 10 minut. Czego chcieć więcej?
Spaghetti cacio e pepe. Potrzebne składniki:
- Makaron spaghetti
- Łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 3/4 filiżanki Grana Padano startego na małych oczkach
Spaghetti cacio e pepe. Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetti ugotuj al dente
- Mniej więcej 3 minuty przed końcem gotowania makaronu na patelnie wsyp łyżkę zmielonego pieprzu i smaż przez ok. 30 sekund na wysokim ogniu
- Dodaj filiżankę wody z makaronu na patelnię
- Gotuj przez 30-45 sekund na wysokim ogniu
- Do miski wrzuć 3/4 filiżanki Grana Padano i dodaj 1,5 filiżanki wody z makaronu
- Mieszaj aż uzyskasz jednolity sos
- Ponownie podgrzej pieprz na patelni
- Na patelnie wrzuć spaghetti al dente i sos z Grana Padano i wody
- Wszystko delikatnie wymiesza, a w razie potrzeby dodaj trochę wody z makaronu
I gotowe! W sieci można spotkać masę przepisów na spaghetti cacio e pepe. Jednak tradycyjny włoski przepis nie uwzględnia masła - sos powstaje na bazie sera, pieprzu i wody z gotowania makaronu.
Zobacz także: Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl