Jeśli chcesz wykorzystać kaszę mannę jako spód do szarlotki bez pieczenia należy zagotować ją najpierw w mniejszej ilości mleka i z masłem, a następnie wyłożyć nią formę, na której zrobimy szarlotkę. W przypadku ciasta ze spodem z herbatników należy je pokruszyć i zmieszać z masłem. Niezależnie od tego, z czego zrobisz spód, ciasto będzie pyszne.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia. Potrzebne składniki:
- Pół kilograma papierówek lub innych jabłek
- Opakowanie herbatników maślanych
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Pół kostki masła
- Szklanka mleka
- Pół szklanki cukru
- Szczypta cynamonu
Czytaj także: Prosty przepis na ciasto czekoladowe. Tylko 4 składniki
Przepis na szarlotkę bez pieczenia. Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka ze skórki, pokrój je w kostkę i włóż do garnka
- Duś przez 10 minut i dopraw je cynamonem, kardamonem i cukrem
- Przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu
- Wyłóż dno tortownicy folią spożywczą
- Pokrusz herbatniki i zmieszaj je z rozpuszczonym masłem, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy
- Wlej masę budyniową i dokładnie ją rozprowadź
- Na koniec wyłóż ostudzone jabłka
- Ciasto włóż do lodówki na ok. 2 godziny
I gotowe! Po tym czasie możesz zajadać się szarlotką bez pieczenia. Jeśli zabraknie ci cynamonu, możesz wykorzystać imbir lub gałkę muszkatołową.
Czytaj także: Przepis na gołąbki. Idealny pomysł na obiad na kilka dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.