Bułeczki twarogowe sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a czas pieczenia wynosi zaledwie ok. 20 minut.
Bułeczki twarogowe. Potrzebne składniki
- 2 jajka
- twaróg (250 g)
- 1,5 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- garść rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Bułeczki twarogowe. Sposób przygotowania
- Wbij do miski dwa jajka
- Wsyp cukier i cukier z wanilią
- Dodaj szczyptę soli
- Wymieszaj jajka i cukier przy pomocy trzepaczki
- Dodaj twaróg i dokładnie rozdrobnij go widelcem
- Wymieszaj wszystko mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy
- Dodaj 2 łyżki oleju
- Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką
- Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki
- Całość dokładnie wymieszaj
- Gęste ciasto zagniataj ręką podsypując niewielką ilością mąki
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż wchłonie mąkę i stanie się mniej lepkie
- Gotowe ciasto podziel na 8 lub 12 części, w zależności od tego, jakiej wielkości mają być bułeczki
- Z ciasta formujemy kulki
- Jeśli ciasto dalej mocno się lepi, można obtoczyć je w mące
- Kulki ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem
- Wkładamy bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pieczemy 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią
- Gotowe bułeczki twarogowe posypujemy cukrem pudrem
Smacznego! Bułeczki twarogowe możesz posmarować domową nutellą, dżemem lub masłem orzechowym. Spróbuj też prostego przepisu na brownie z 3 produktów - główny składnik Cię zaskoczy.
Zobacz też: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.