Bazyliowe pesto, które znane jest również jako "zielone" to włoski sos zrobiony na bazie bazylii, orzechów i sera. Każde danie z jego dodatkiem smakuje naprawdę wyjątkowo.
Domowe pesto z bazylii i orzechów włoskich. Potrzebne składniki:
- ok. 10 orzechów włoskich
- ser typu bursztyn
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 2 ząbki czosnku
Domowe pesto z bazylii i orzechów włoskich. Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz bazylię
- Obierz orzechy z łupinek
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera lub moździerza
- Od czasu do czasu dodaj oliwę
- Dopraw solą do smaku
Czytaj także: Pasta alla norma. Sycylijski obiad poniżej 20 złotych
I gotowe! Bazyliowe pesto można podawać z makaronem lub jako sos do mięsa. Wykonanie tego dodatku zajmuje naprawdę niewiele czasu - wszystko jest kwestią 10 minut.
Zobacz także: Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl