Przed wyjazdem na wakacje zawsze sprawdzamy, czy zamknęliśmy wszystkie okna. Czasami zakręcamy też wodę z obawy przed zalaniem. Niestety, często zapominamy o tym, że w trakcie naszej nieobecności może mieć miejsce awaria prądu.
Żywność w zamrażarce a wyjazd wakacyjny
Niemal każdy z nas trzyma w zamrażarce duże ilości jedzenia. Są tam mrożone mięso, ryby, owoce, warzywa i wiele innych produktów żywnościowych. Wyjeżdżając na wakacje, kilka dni przed planowaną podróżą staramy się opróżnić lodówkę, aby nic, co się w niej znajduje, nie zepsuło się pod naszą nieobecność.
Produkty znajdujące się w zamrażarce zazwyczaj zostawiamy i nie martwimy się o nie. Skoro są zamrożone, to nie powinny ulec zniszczeniu. Niebezpieczeństwem dla mrożonek jest jednak przerwa w dostawie prądu.
Trik z monetą w zamrażarce. Jak sprawdzić, czy nie było prądu?
Trik z monetą w zamrażarce pomoże nam sprawdzić, czy w czasie wakacji w domu miała miejsce przerwa w dostawie energii elektrycznej. Przed wyjazdem nalej wodę do kubka lub pojemnika, który nie pęknie pod wpływem mrozu i włóż go do zamrażalnika. Kiedy z wody powstanie lód, połóż na jego wierzchu monetę. Po powrocie z wakacji sprawdź, co stało się z twoją monetą.
Jeżeli moneta pozostała w swoim wcześniejszym położeniu, to dobry znak. Podczas nieobecności nie było przerwy w dostawie prądu. Gdy moneta znajduje się w połowie szklanki, świadczy to o awarii prądu, jednak nie na tyle długiej, aby wyrzucać wszystko, co było w zamrażalce. W takim przypadku wystarczy, że wyrzucisz mięso, które jest najbardziej podatne na rozwój bakterii.
Jeżeli z kolei moneta znajduje się na dnie szklanki, awaria prądu miała miejsce przez dłuższy czas. Wówczas nie warto ryzykować. Pozbądź się wszystkich rzeczy, które były w twoim zamrażalniku.
Awaria prądu a jedzenie w zamrażalce. Dlaczego trzeba je wyrzucić?
Przy mrożeniu produktów żywnościowych część bakterii ginie, pozostałe natomiast ulegają wyłącznie "uśpieniu". Z tego powodu ponowne zamrożenie i rozmrożenie żywności może spowodować nadmierne namnożenie się niebezpiecznych bakterii. W rezultacie spożycie takiego jedzenia może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Co więcej, żywność, która została dwukrotnie zamrożona i rozmrożona, traci swoją pierwotną konsystencję i smak.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.