"Co kraj, to obyczaj" - mówi stare porzekadło. W tym powiedzeniu, jak w większości, kryje się ziarnko prawdy.
Maniery przy stole
Dobre zasady spożywania żywności są zupełnie inaczej postrzegane przez osoby różnych narodowości. Przykładowo Meksykanie uważają, że tacos należy zawsze jeść rękami, podczas gdy zdaniem Norwegów niekulturalne jest jedzenie czegokolwiek bez uważania sztućców.
Wydawać by się mogło, że bekanie jest powszechnie uważane za niegrzeczne, jednakże w Islandii i Senegalu jest uznawane za komplement dla szefa kuchni. Podobnie sytuacja wygląda z siorbaniem, które Japończycy uznają za sposób wyrażania wdzięczności za smaczny posiłek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chińczycy mają inną ciekawą tradycję kulinarną. Okazuje się, że nigdy nie kładą oni ryby na talerzu, bowiem twierdzą, że może to przynieść pecha. Z kolei dla Włochów położenie parmezanu zamiast mozzarelli na pizzy jest ogromnym faux pas.
Na Jamajce podczas kolacji należy koniecznie spróbować wszystkich dań, które znajdują się na stole. Natomiast w Gruzji w czasie uczty wznosi się niezliczone toasty.
Kulturowe ciekawostki
Punktualność również jest kwestią, do której mieszkańcy różnych krajów świata podchodzą w zróżnicowany sposób. Na przykład osoby z Kanady, Kostaryki, Kuby, Cypru, Kenii czy Urugwaju, praktykują bardziej swobodne podejście do punktualności, a spóźnianie się uważają za modne. Z kolei Szwedzi oraz Polacy starają się być zawsze na czas.
Na Łotwie, Litwie i Słowacji tradycją jest obdarowywanie nieparzystą liczbą kwiatów. W Albanii zwyczajowo daje się napiwki lekarzom oraz pielęgniarkom. Nietypowy zwyczaj panuje w Grecji, gdzie pluje się na pannę młodą. Zdaniem Greków przynosi to szczęście przyszłym nowożeńcom.