Imbir
Pikantny imbir używany był w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Zawiera związki bioaktywne, w tym gingerole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
W zeszłym roku opublikowano metaanalizę obejmującą aż 24 badania na temat zdrowotnych właściwości tej przyprawy.
Potwierdzono, że spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na poziom cukru i lipidów we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, ciśnienie krwi, kontrolę wagi i biomarkery stanu zapalnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oregano
Ziemiste oregano zawiera związki roślinne (terpeny, tymol i karwakrol), które mają silne właściwości przeciwutleniające. Niegdyś stosowany był jako lek na niestrawność, kaszel, biegunkę i zapalenie oskrzeli.
Badanie przeprowadzone w 2023 roku, w którym wzięło udział 24 żołnierzy, wykazało, że uczestnicy, którym po intensywnym teście sprawności fizycznej podano 500 miligramów sproszkowanego oregano, mieli zmniejszone markery uszkodzenia mięśni i stresu oksydacyjnego we krwi oraz zwiększony poziom przeciwutleniaczy w porównaniu z uczestnikami, którzy przyjmowali placebo.
Oznacza to, że włączenie do diety oregano powoduje mniejsze narażenie na zmęczenie, wyczerpanie, bóle głowy, senność, utratę koncentracji i siły mięśniowej.
Szafran
Najdroższa przyprawa świata zawiera ponad 150 składników aktywnych, w tym krocynę, pikrokrocynę, safranal, likopen, kemferol, zeaksantynę i beta-karoten.
Wpływa na stężenie dopaminy, noradrenaliny, serotoniny w mózgu, ma zatem udowodnione działanie przeciwdepresyjne i łagodzące niepokój. Używany jest w leczeniu schizofrenii, chorób serca, choroby Alzheimera (hamuje gromadzenie się białka amyloidu-beta) i cukrzycy typu 2. Obniża poziom kortyzolu i zwiększa poziom estrogenu.
Cynamon
Korzenny cynamon cejloński wypełniony jest prozdrowotnymi związkami. Zawartość aldehydu cynamonowego, kumaryny, kwasu cynamonowego i eugenolu jest gwarancją właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Kardamon
Zawiera związki fenolowe i olejki eteryczne, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi i przeciwcukrzycowe.
Wyniki przeglądu z 2021 roku sugerują, że kardamon może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, markery stanu zapalnego i redukcję tłuszczu w wątrobie.
Czosnek
Czosnek może pomóc chronić zdrowie serca. Badanie z 2021 r., które obejmowało informacje dotyczące 4329 osób dorosłych, wykazało, że osoby, które spożywały surowy czosnek — od jednego do trzech razy w tygodniu — miały cieńszą błonę wewnętrzną i środkową tętnicy szyjnej (cIMT).
cIMT jest wczesnym markerem miażdżycy tętnic i jest stosowany jako pomiar oceny ryzyka choroby z nią związanej.
Rozmaryn
Wykazano, że kwas rozmarynowy i inne związki występujące w rozmarynie mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.
Niektóre badania sugerują, że picie herbaty rozmarynowej może przynosić korzyści osobom z lękiem i depresją.
Kurkuma
Kurkuma i jej główny składnik aktywny (kurkumina) zostały powiązane z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi: właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi.
Kurkuma może być skuteczna w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i cukrzycy typu 2. Poprawia też funkcje poznawcze i chroni przed ich pogorszeniem w przyszłości.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa zawiera przeciwutleniacze (terpeny i związki fenolowe), psychoaktywną mirystycynę oraz metyloeugenol, który obniża lęk. Podobnie jak szafran, gałka muszkatołowa zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, a zatem ma działanie przeciwdepresyjne.
Szałwia
Aktywne związki — kwas rozmarynowy, kamfora, luteolina, apigenina i kwercetyna — nadają szałwii silne właściwości terapeutyczne.
Naukowcy odkryli, że szałwia działa jak naturalny inhibitor acetylocholinoesterazy (AChE), enzymu rozkładającego neuroprzekaźnik zwany acetylocholiną (ACh). ACh odgrywa ważną rolę w funkcjach poznawczych, więc zwiększenie dostępności ACh w mózgu może pomóc poprawić pamięć i zdolność koncentracji.
Jej suplementowanie poprawia funkcje poznawcze, nastrój, czujność, uwagę, pamięć i zapamiętywanie słów zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na chorobę Alzheimera.
Pietruszka
Aromatyczna pietruszka jest ziołem bogatym w witaminę C, karotenoidy oraz flawonoidy, które działają na komórki ochronnie i przeciwzapalnie.
Stosowanie diety bogatej w te substancje może pomóc chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych, chorobami serca i śmiercią z różnych przyczyn.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.