W winogronach znajdziemy m.in.: witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, miedź, jod, magnez i cynk. Dzięki zawartości wielu cennych elementów usprawniają pracę układu immunologicznego, chroniąc nas przed wirusowymi i bakteryjnymi infekcjami.
Obecne w nich antyoksydanty niszczą szkodliwe wolne rodniki, obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu. Domowa nalewka z winogron pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Poza tym substancje zawarte w winogronach wzmacniają kondycję układu sercowo-naczyniowego i przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu.
Składniki nalewki:
- 1 kg białych winogron,
- 0,5 kg cukru,
- 1 litr alkoholu,
- 3 goździki,
- 1 cm kory cynamonowej,
- klika liści mięty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na początek należy dokładnie umyć winogrona i pozbyć się szypułek. Następnie owoce delikatnie rozgniatamy, wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy pojemnik. Mieszaninę odstawiamy na około 4 dni, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po upływie kilku dni do winogron dodajemy goździki, miętę i cynamon. Potem wszystkie składniki zalewamy alkoholem.
Słoik na 14 dni zostawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach miksturę dokładnie odcedzamy za pomocą gazy i sitka o drobnych oczkach. Przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek i wstawiamy do piwnicy na około 6 miesięcy. Po tym czasie winogronowy eliksir wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi, możemy w pełni skorzystać z jego niezwykłych właściwości. W celach zdrowotnych zaleca się spożywanie 20 ml nalewki dziennie, najlepiej przed snem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.