W jaki sposób przyrządzić i jak pić napar z czystka?
Żeby przygotować napar z czystka, wystarczy jedną łyżeczkę suszu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez ok. 10 minut. Napój pijemy 2-3 razy dziennie - pomiędzy posiłkami. Po 30 dniach stosowania kuracji należy na 14 dni odstawić napar. Osoby, które cierpią na przewlekłe schorzenie i przyjmują na stałe leki, powinny wcześniej skonsultować regularne spożywanie naparu ze specjalistą.
Zobacz także: Pogromca zatorów. Rozbija zakrzepy i blaszki miażdżycowe
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Czystek – składniki i prozdrowotne właściwości
Czystek to pochodzący z południowej Europy ciemnozielony krzew o białych, jasnopurpurowych i ciemnoróżowych kwiatach i owalnych liściach pokrytych drobnymi włoskami. Znajdziemy w nim witaminy, zdrowe kwasy tłuszczowe, garbniki i flawonoidy. Dzięki obecności wielu cennych substancji czystek wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, oczyszczające i przeciwutleniające.
Herbata z czystka usprawnia pracę układu immunologicznego, wspomaga proces przemiany materii, a także pomaga pozbyć się objawów stanu zapalnego i oczyścić organizm z toksycznych substancji. Obecne w niej antyoksydanty chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Poza tym czystek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpieniu udaru mózgu czy zawału serca. Po napar z czystka powinny sięgać osoby cierpiące z powodu atopowego zapalenia skóry, trądziku czy łuszczycy. Płukanka przygotowana na bazie tego zioła odświeża oddech, rozjaśnia zęby i doskonale sprawdza się w walce z owrzodzeniami, aftami oraz pleśniawkami pojawiającymi się jamie ustnej.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.