Czosnek
Mówi się, że czosnek to naturalny antybiotyk, gdyż wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne Według badań opublikowanych w magazynie "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" czosnek może unieszkodliwić dwa szczepy bakteryjne odpowiadające za infekcje ucha. Łagodzi ból i działa antyseptycznie.
Aby pozbyć się bólu ucha obierz 2 ząbki czosnku, rozgnieć je delikatnie i odstaw na 10 minut. Rozgniatając czosnek i zostawiając go na chwilę zwiększasz działanie allicyny – najcenniejszej pod właściwościami zdrowotnymi substancji obecnej w czosnku. Możesz również smarować wewnętrzną część ucha sokiem wyciśniętym z czosnku.
Cebula
Cebula to warzywo o wszechstronnych właściwościach. Zawiera związki zmniejszające stany zapalne. Aby pomóc sobie przy bólu ucha wystarczy wycisnąć z tego warzywa sok i tak jak w przypadku czosnku – posmarować sokiem wewnętrzną część ucha. Można również włożyć kawałek cebuli do ucha i trzymać go w nim przez godzinę.
Ciepły kompres
Ból ucha, stany zapalne i ogólny dyskomfort związany z infekcją ucha złagodzisz ciepłym kompresem. Możesz również użyć lampy solnej czy lampy nagrzewającej, która emituje ciepło.
Ma właściwości przeciwbólowe, znany jest też z działania przeciwzapalnego. To produkt ceniony na całym świecie. Warto go włączyć do diety, gdyż wspomaga odporność, a jeśli boli cię ucho wystarczy, że wyciśniętym sokiem posmarujesz wnętrze ucha lub włożysz kawałek imbiru do ucha i zostawisz w nim przez godzinę.