Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

5 mało znanych sposobów na walkę z przeziębieniem

3

Syrop z cebuli, moczenie nóg w musztardzie, kanapka z czosnkiem i mleko z masłem. Polacy znają mnóstwo domowych sposobów na walkę z różnego rodzaju infekcjami. A jakie receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie stosują mieszkańcy innych krajów? Będziecie zaskoczeni!

5 mało znanych sposobów na walkę z przeziębieniem
(Getty Images)

Szkocja - grzany rum z miętą

Alkoholowa receptura, którą cenią sobie Szkoci ma rozgrzewać i łagodzić pierwsze objawy przeziębienia oraz grypy. Opracowali ją marynarze, a dziś zna ją każdy Szkot ceniący sobie naturalne metody wspomagania procesów leczniczych. Przygotowanie rumu z miętą jest banalnie proste. Wystarczy wlać 100 ml rumu do garnka i dorzucić kilka listków mięty (może być szczypta suszonej). Całość należy podgrzać, ale trzeba uważać, aby mikstury nie doprowadzić do wrzenia. Pij małymi łykami, ale pamiętaj – alkoholu nie wolno łączyć z lekami!

Hiszpania - gorąca lemoniada z czosnkiem

Tradycyjna mikstura, która jak uważają Hiszpanie stawia natychmiast na nogi, to lemoniada z dodatkiem czosnku. Ale uwaga – musi być gorąca. By ją przygotować zalej dowolną liczbę rozgniecionych ząbków czosnku wrzątkiem, przykryj i odstaw na chwilę. Gdy woda będzie mieć już mocno wyczuwalny aromat czosnku – dodaj do niej sok z cytryny (również dowolna ilość) oraz miód do smaku.

Mongolia – aarts z dodatkami

Aarts to tradycyjny mongolski twaróg z krowiego kwaśnego mleka, na bazie którego przygotowuje się miksturę rozgrzewającą i eliminującą objawy grypy oraz przeziębienia. Twaróg należy wymieszać z wodą i doprowadzić do wrzenia. Podczas podgrzewania dodaje się mąką, a całość przyprawia masłem i cukrem.

Indie - Haldi ka doodh czyli złote mleko

Złote mleko to napój, który zyskał ogromną popularność nie tylko w Indiach. Także w Europie jest ceniony za swoje lecznicze właściwości. Mikstura wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające, a nawet antynowotworowe. Najważniejsza jest pasta, a tę przygotujesz mieszając ¼ szklanki kurkumy z pieprzem, imbirem i goździkami oraz 150 ml wody. Pasta musi być gęsta. Następnie ¼ łyżeczki przygotowanej wcześniej pasty należy dodać do ulubionego mleka, może to być również napój roślinny. Połączone składniki należy podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Złote mleko można dosłodzić naturalnym miodem.

Japonia – umeboshi

Umeboshi to nic innego jak kiszona morela. To przysmak, który nie tylko wspomaga walkę z katarem, kaszlem czy bólem gardła, ale i wzmacnia odporność chroniąc przed rozwojem infekcji. W dodatku jest naprawdę pyszna, a charakterystyczny słono-kwaśny smak może wzbogacić wiele potraw. Kiszone morele Japończycy dodają najczęściej do herbaty. Warto spróbować!

Autor: KAS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 24.11.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Żona i syn Karola Nawrockiego. Kim są bliscy kandydata PiS na prezydenta?
Prezydent Erdogan rozmawiał z Putinem. Zapewnia: Ankara będzie działać na rzecz pokoju
Policjant zginął na służbie w Warszawie. Ruszyła zrzutka na pomoc rodzinie
Groza w krakowskiej komunikacji miejskiej. Chodzi o pluskwy
Amerykańskie jednostki rakietowe pojawią się na japońskich wyspach. To odpowiedź na rosnące napięcia wokół Tajwanu
Wielka wygrana młodych Polaków. Byli najlepsi w tej dziedzinie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Zmarł właściciel ośrodka sportowego. Wcześniej ratował syna z pożaru
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
To święto od lat znane w Polsce. Mało osób wie o jego istnieniu
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić