6 najgorszych produktów dla tarczycy. Unikaj jak ognia
Tarczyca to niewielki gruczoł o ogromnej mocy. Wydzielane przez nią tyroksyna i trijodotyronina kontrolują oraz regulują mnóstwo procesów zachodzących w naszym organizmie. Niektóre produkty mogą jednak zaburzać jej funkcjonowanie i prowadzić do kłopotów ze zdrowiem. Sprawdź, na które lepiej uważać.
Orzeszki ziemne i gorczyca
Zarówno orzechy ziemne, jak i gorczyca zawierają związki mogące powodować przerost gruczołu tarczowego. Goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych można pozbyć się z orzeszków. Wystarczy je moczyć przez chwilę w wodzie, a dopiero potem skonsumować.
Rośliny strączkowe
W roślinach takich jak ciecierzyca, soja, fasola, bób, soczewica czy groch również znajdziemy substancje niekorzystne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Związki te hamują aktywność tego gruczołu oraz wytwarzanie hormonów.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
W tym przypadku eksperci również polecają, by osoby z chorą tarczycą przed spożyciem tych produktów poddały je obróbce termicznej. Soja może też zmniejszać wchłanianie lewotyroksyny stosowanej przy leczeniu niedoboru hormonów tarczycy, w tym choroby Hashimoto.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Warzywa kapustne
Chociaż jarmuż, kalarepa, kapusta, brukselka, rzepa czy kalafior to bardzo zdrowe warzywa pełne cennych witamin i składników mineralnych, to osoby mające problemy z tarczycą powinny ograniczyć ich spożycie.
W warzywach kapustnych znajdziemy bowiem związki o działaniu wolotwórczym, co oznacza, że mogą powodować przerost tarczycy. Część z nich jednak ulatnia się podczas obróbki termicznej oraz fermentacji, dlatego dla tarczycy znacznie lepsze będzie zjedzenie bigosu lub kapusty kiszonej.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Gluten
Nie tylko osoby z nietolerancją glutenu powinny uważać na ten składnik. Jedna z jego frakcji w budowie jest podobna do komórek tarczycy. To powoduje zwiększoną produkcję przeciwciał przeciw tarczycy.
Pomidory
Pomidory w diecie powinny ograniczyć w szczególności osoby z chorobą Hashimoto. Te cenne warzywa zawierają tomatynę. Gdy jest dostarczana do organizmu w nadmiernych ilościach, aktywuje układ immunologiczny, co jest niebezpieczne dla pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi.
Zioła
Głóg, jemioła, aronia i serdecznik – na te rośliny powinny uważać osoby mające problemy z tarczycą. Ze względu na swoje właściwości obniżające ciśnienie krwi mogą doprowadzić do zwiększenia niedociśnienia w przebiegu niedoczynności tarczycy.